Registeren Inloggen

Tijd om uw telefoon leeg te maken, zo doet u dat

Uw mobiele telefoon staat snel te vol, waardoor u geen nieuwe foto’s en filmpjes meer kunt maken. De kerstvakantie is de perfecte gelegenheid om de boel eens op te ruimen. Zo pakt u dat aan.

Hoeveel opslag heeft u?

Het is handig om eerst te kijken hoeveel opslag u heeft. Als u een Android telefoon heeft moet u kijken bij ‘Instellingen’. Tik vervolgens op ‘Opslag’. U kunt nu zien hoeveel opslag uw telefoon heeft en hoeveel u daarvan al in beslag neemt. Heeft u een iOS-apparaat (van Apple)? Ga dan naar ‘Instellingen’, tik op ‘Algemeen’ en kies daarna voor ‘iPhone-opslag’ om uw opslag te bekijken.

Wat neemt veel ruimte in beslag?

Als u uw opslag aan het bekijken bent, kunt u ook kijken naar welke apps veel ruimte innemen en welke minder. Meestal zijn games grote apps. Maar ook sociale media apps als Facebook en Instagram nemen veel ruimte in beslag. Heeft u een iPhone? De apps iMovie, Garageband, Keynote en Pages zijn heel groot. Bekijk uw apps en ga na welke u nog nodig heeft. Verwijder de rest.

Foto’s opruimen

Foto’s kunnen veel ruimte innemen op uw mobiel. Met ongeveer 500 foto’s neemt u 1 GB in beslag. En een video of meerdere video’s van 8 minuten in totaal kost ook 1 GB. Bekijk uw fotoalbum om te zien of u hier ruimte vrij kunt maken. Let op: gooi de foto’s ook weg bij uw verwijderde items. Wilt u alles bewaren? Zet dan uw foto’s op uw computer of laptop. U kunt foto’s en video’s ook online bewaren. Dat kan bijvoorbeeld in de zogenaamde Cloud. Lees hieronder hoe u dat doet.

Apple: Ga naar ‘Instellingen’ en tik op uw naam bovenaan. Ga dan naar ‘iCloud’. Vervolgens tikt u op ‘Foto’s’ en schakelt u ‘iCloud-Foto’s’ in. Selecteer daarna ‘Optimaliseer iPhone-opslag’. Zo bespaart u lokale opslagruimte op uw smartphone.

Google: Ga naar de Google Foto’s app en ga naar ‘Menu’ (klik op de 3 horizontale streepjes onder elkaar). Tik vervolgens op ‘Instellingen’ en dan op ‘Back-up en synchronisatie’. Daarna gaat u terug naar ‘Menu’ en tikt u op ‘Ruimte vrijmaken’. Zo verwijdert u de foto’s van uw telefoon en slaat u ze op in de app online.

Samsung: Ga naar de Galerij-app. Tik op het icoontje met 3 puntjes. Ga dan naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Synchroniseren met Samsung Cloud’. Tik vervolgens op ‘Synchroniseren’. Ga daarna naar ‘Ruimte op telefoon vrijmaken’ om foto’s en video’s van uw telefoon te verwijderen. Ze worden nu online opgeslagen.

WhatsApp sorteren

De meeste mensen gebruiken WhatsApp om met anderen te chatten. De app neemt snel veel ruimte in beslag als u foto’s en video’s binnenkrijgt. Het kan zijn dat WhatsApp deze foto’s automatisch opslaat in uw fotoalbum. Dit kunt u uitzetten door naar ‘Instellingen’ te gaan in WhatsApp. Tik dan op ‘Chats’ en zet ‘Voeg toe aan filmrol’ uit. De app neemt ook veel ruimte in als u veel chats heeft. Bekijk deze en verwijder chats met mensen die u niet meer spreekt. Groepschats nemen meer ruimte in beslag dan gesprekken met één persoon, omdat er veel meer berichten, foto’s en video’s in worden gestuurd. Groepen die u niet meer gebruikt kunt u verlaten en vervolgens verwijderen. Check van tevoren wel even of u de mensen uit de groep in uw contacten heeft staan. Zo kunt u ze altijd nog terugvinden. En controleer voor het verwijderen of u doorgestuurde foto’s heeft die u wilt bewaren. Sla deze op in uw fotoalbum.

Muziek uitzoeken

Heeft u veel muziek staan op uw smartphone? Dan kunt u beter muziek streamen. Dat kan bijvoorbeeld via Spotify. Zo neemt het geen ruimte in beslag op uw mobiele telefoon. Als u toch muziek wilt hebben op uw telefoon, is het goed om even uw afspeellijsten te bekijken. Heeft u bijvoorbeeld liedjes die u niet meer luistert? Of liedjes die u overslaat als die voorbij komen? Gooi deze dan weg. Al zijn het er maar een paar, alle kleine beetjes helpen.

Overige tips om op te ruimen

Ook dingen als notities nemen ruimte in. Bekijk welke u weg kunt gooien. Zet notities die u wilt bewaren in een document op uw laptop of computer. Ruim ook uw mail op. Gooi alle mails die u niet meer nodig heeft weg. Gooi ze vervolgens ook weg bij uw verwijderde items.

Bron: de Consumentenbond

Geef een reactie