Registeren Inloggen

WhatsApp instellen op timer: zo wist u automatisch berichten

Wist u dat u uw WhatsApp-berichten automatisch kunt laten verdwijnen na een bepaalde periode? Dat kan belangrijk zijn voor uw privacy. Dan moet u wel de standaardtimer in uw menu instellen. Hoe dat moet, legt ethisch hacker Sijmen Ruwhof in dit artikel uit.

Lekken via WhatsApp

Als een cybersecurity-expert als Sijmen Ruwhof zijn berichten beveiligd heeft met deze speciale mogelijkheid om ze te wissen, dan moet er wel iets aan de hand zijn. Als ethisch hacker staat hij aan de goede kant. In opdracht van bedrijven en overheidsinstellingen controleert hij hun beveiligingssystemen en netwerken op lekken. En er kan, als we niet uitkijken, flink gelekt worden via WhatsApp. “Dat klopt,” bevestigt hij. “Er zit meer achter.”

“Deze redelijk nieuwe beveiligingsfunctie van WhatsApp is er om berichten na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen. Zij hebben dit afgekeken van Signal. Dat is veruit de veiligste berichtenapp ter wereld en daarom favoriet onder cybersecurity mensen,” stelt Ruwhof.

Hoe stel je de standaardtimer in op WhatsApp?

Wat moet u doen om deze zogenaamde standaardtimer in te stellen op WhatsApp? Ruwhof vertelt de volgorde van de handelingen:

  • Ga in WhatsApp naar instellingen. Dat is het tandwieltje rechtsonder op uw telefoonscherm.
  • Dan komt u in uw WhatsApp-menu: ga naar Privacy (foto 1).
  • Daar kunt u van alles aanpassen: bijvoorbeeld wie uw profielfoto eigenlijk mag zien. Iedereen of alleen uw contacten? Maar nu gaat het om het vinden van de standaardtimer. Scroll daarvoor nog wat verder naar beneden.
  • Dan komt u bij berichten met vervaldatum. Nu bent u op de juiste plek (foto 2).
  • Daaronder staat een regeltje Standaardtimer voor berichten. Als u begint staat hij nog afgesteld op uit. Klik aan en stel in naar uw keuze (foto 3):
  • 24 uur
  • 7 dagen
  • 90 dagen

Elk kwartaal een grote schoonmaak in WhatsApp

Ruwhof gaat eens per kwartaal door al zijn data, niet alleen WhatsApp, maar ook mails en zijn social media. “Dan doe ik een complete clean-up van alles.” Waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? ”Omdat het risico van onnodig bewaren steeds groter wordt. Mensen zouden erop moeten plannen dat ze meerder keren in hun leven gehackt gaan worden. Het is niet eens meer de vraag óf dat gebeurt, maar wanneer? Vaak weten ze niet eens dat ze al gehackt zijn. En de impact op hun leven kan significant zijn. Vooral mensen in hogere posities hebben veel te verliezen. Voor de premier bestaat er een Archiefwet dat hij niet zomaar zijn berichten mag weggooien, maar voor de gewone burger is er geen wet. Die kan maar beter op tijd apps weggooien.”

Hackers gaan op zoek naar appjes met uw wachtwoorden erin

Als u uw WhatsApp heeft ingesteld op standaard na een tijdje uw appjes wissen, dan zijn ze ook bij de ontvanger verdwenen. Zonder de standaardtimer kunt u al na 3 dagen uw appjes niet meer wissen op uw eigen telefoon, en op de telefoon met wie u gechat heeft. “Een nadeel zou kunnen zijn dat uw vrienden bepaalde afspraken met u niet meer kunnen terugvinden. Maar dat weegt in veel gevallen niet op met de impact wat een hack van uw WhatsApp-berichten met uw reputatie, baan of relatie kan doen.

“Als uw appjes lekken naar de verkeerde mensen, or erger, op straat belanden, dan kan de impact heel erg groot zijn. Naast veel privé informatie, sturen mensen elkaar ook inloggegevens door. Als die in verkeerde handen belanden, dan breidt een WhatsApp-hack uit naar andere systemen en neemt de impact flink toe.” Criminelen hoeven in feite dan in de zoekfunctie alleen nog maar te checken op wachtwoorden in die appjes en ze weten alles.

Intiemste details leveren we over aan grote reclamebedrijven

Nog een ding wat Ruwhof vreemd vindt van mensen die WhatsApp gebruiken: “Ze zijn zich vaak niet bewust dat WhatsApp van Facebook is. Het moederbedrijf heet tegenwoordig Meta. Dat is na Google het grootste advertentiebedrijf ter wereld. Ondertussen zet iedereen zijn meest intieme verhalen op de app. Het is niet zo dat Meta zit mee te lezen. Maar het is niet ondenkbaar dat ze apps doorlichten op bepaalde steekwoorden.” Zwangerschap is bijvoorbeeld zo’n term waar veel mee te doen zou zijn op advertentiegebied. Daarom vindt Ruwhof het raadzaam om zo min mogelijk data op te slaan voor een langere periode. Dat maakt u namelijk kwetsbaar.

Het is ons nooit geleerd

“Ons is nooit geleerd hoe we moeten omgaan met computers en social media. Eigenlijk doen we allemaal maar wat. Maar net als dat we regelmatig ons huis schoonmaken, zouden we dat ook moeten doen met onze data op de cloud. Even de boel opschonen. En u bent weer veilig.”

Standaardtimer werkt alleen direct bij alle nieuwe chats

De standaardtimer werkt nadat u hem hebt ingesteld overigens alleen voor alle nieuwe chats die u daarna begint. Dus bij elk nieuw contact is dat. Voor al uw oudere contacten moet u de timer handmatig instellen. Dat gaat grofweg op dezelfde manier. Tik op de contactpersoon met wie u appt en een menu verschijnt met daarin alle details van een bepaald contact. Scrol weer naar Berichten met vervaldatum en stel de gewenste periode in om ze te verwijderen.

WhatsApp krijgt nieuwe opties: wat gaat er voor u veranderen?

Geef een reactie