Registeren Inloggen

COLUMN: Wie betaalt de alternatieve zorg?

Gaat u weleens naar een alternatieve genezer? De kans is groot, want uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat 6 procent van de bevolking vorig jaar een alternatieve genezer bezocht. De osteopaat, chiropractor en acupuncturist werden daarbij het vaakst genoemd. Vrouwen maken er meer gebruik van dan mannen. Hoger opgeleiden vaker dan laaggeschoolden. Ik ben zo’n vrouw.

Mijn duimgewricht is ontstoken, schijnt een bekende artroseplek te zijn. Via via ben ik nu onder behandeling bij een acupuncturist, nadat enkele behandelingen van een fysiotherapeut niets hadden opgeleverd. Ik heb me nu zes keer laten prikken. Het is beter geworden, maar helemaal weg zijn mijn klachten nog niet. Moet ik hier nu mee doorgaan? Of toch weer teruggaan naar het reguliere medische circuit? Dat is de vraag die nu voorligt.

Ook al omdat het potje ‘alternatief’ van mijn zorgverzekering bijna op is. Ik heb de mazzel dat via mijn aanvullende verzekering de kosten van mijn acupuncturist worden vergoed; veel verzekeraars vergoeden niets. Uit hetzelfde onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wil dat alternatieve geneeswijzen in het basispakket worden opgenomen. In de ogen van een kwart van de bevolking heeft alternatieve zorg evenveel waarde als de reguliere gezondheidszorg. Ook al zijn veel van deze geneeswijzen niet wetenschappelijk bewezen. Wat vindt u? Moeten alternatieve geneeswijzen in het basispakket? Wat zijn uw ervaringen?

Geef een reactie

Reactie

    Ik ben 5 jaar geleden met een acupuncturist in contact gekomen,
    dat was werkelijk, DE ervaring ,ik had een frozen schoulder en ben heel goed geholpen,
    vrijwel na 7 behandelingen was ik er vanaf, blaasontstekingen komen nog sporadisch voor, achillispees blessure ,noem maar op .Alleen maar goede ervaringen, ook voor rust en meridianen weer in balans brengen ga ik erheen, jammer dat de verzekeringen mijn potje leeg slurpen ,ik denk echt dat als het in het basis pakket zou zitten er veel meer mensen profijt van kunnen hebben !!!dus ik kan niet anders zeggen acupunctuur in het basis pakket !!!