Registeren Inloggen

Alle huishoudens 190 euro korting op energierekening

De hoge energieprijzen zullen vanaf november en december worden gecompenseerd voor alle huishoudens met een vaste korting van 190 euro per maand. Ook huishoudens met een vast contract krijgen deze korting. Daarna zal er sprake zijn van een, gunstiger, prijsplafond. Dat bevestigt het kabinet.

Prijsplafond energieprijzen

Om de energieprijzen te drukken komt het prijsplafond te liggen op 1,45 euro voor een kubieke meter gas en 0,40 euro voor een kilowattuur stroom. Deze prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. Het prijsplafond voor de energie zal vanaf 1 januari 2023 ingaan.

Verbruik energie

De regeling blijkt gunstiger dan eerder naar buiten kwam. Hierdoor zal de compensatie wel een stuk duurder uitvallen voor het kabinet dan eerder gepland. In totaal komen de kosten uit op 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven. Wel zijn de tarieven nu lager dan het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte, en is de grens voor het stroomverbruik hoger. Huishoudens met een warmtepomp profiteren hiervan.

Gewone prijzen

Ondanks dat huishoudens een steuntje in de rug krijgen van het kabinet om de winter door te komen, blijft er wel een grens. Huishoudens die boven deze verbruiksgrens komen te zitten met hun stroomverbruik, zullen de marktprijzen moeten betalen.

(Bron: ANP, RTL Nieuws, Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  De mensen gaan allemaal meer betalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het geld . Want mijn verbruik, en dat van andere mensen ook, zal niet echt hoger worden. Als ik dan de eindafrekening krijgt en ik blijk met mijn verbruik ongeveer gelijk krijg ik dan het teveel betaalde geld terug? Ik vind het allemaal wazig. Wel de mensen veel laten betalen. Een hoop ellende veroorzaken maar wat er met de centen gebeurd , wordt niet verteld. En ook dat per 1 januari de 21%btw weer terugkomt, hoor ik ook niemand meer over. En de gasprijs was onlangs weer iets gedaald. Kan iemand mij dit uitleggen in jij en janneke taal aub

  Ik vind dit een zeer onvolledig artikel.

  De kop boven het artikel luidt: “Alle huishoudens 190 euro korting op energierekening”.
  Maar het artikel zelf gaat uitsluitend over het prijsplafond per 1 januari 2023.
  Ik (en waarschijnlijk velen met mij) wil(len) juist heel graag weten wat er met die 2 x 190 euro gebeurt als je in november en december minder verbruikt.
  Krijg je dan het resterende geld terug van je energiemaatschappij?

  Wij koken thuis elektrisch met een keramische plaat waardoor het gas gebruik minder is maar het elektrisch gebruik meer is geworden wellicht kom ik dan met elektrisch gebruik boven het plafond uit of wordt daar rekening mee gehouden?

   @Lodewiekus7857 ben het volledig met je eens, ook ik ben benieuwd dat als je €100.00 per maand betaal of ik dan € 90.00 gaat terug krijgen en wanneer.

   Zou het dan zo zijn dat mijn termijnbedrag voor de maand November word voldaan en het restant van € 90.00 ook in die zelfde maand op mijn rekening gestort gaat krijgen.

   Dat dacht ik ook te “gaan” lezen maar hetvgast geheel ergens anders over dan de Kop doet denken.

   Zou ook fijn vinden als MaxMeldPunt daar nog even op terug zou willen komen.

  wie legt mij uit waar de berekening 1200m3 vandaan komt, heb een volledig geisoleerd huis (tussenwoning) maar zit elk jaar rond de 1800m3

  wij hebben een elektra contract bij essent en wij krijgen gas via de woningcorporatie omdat wij blokverwarming hebben, hoe krijgen wij die 2x € 190.= uitbetaald?