Registeren Inloggen

Dit moet je doen als je asbest hebt

Je hebt asbest in je huis of schuur en wil weten wat je nu moet doen. Moet het echt weg, en zo ja, mag je dat zelf doen of moet je een bedrijf inschakelen? In vier stappen leggen we het uit.

Stap 1) Ik heb asbest. Moet ik het verwijderen?

Je weet alleen zeker dat je asbest hebt in je huis als een speciaal bedrijf dat voor je inventariseert. (Lees meer over hoe je kunt weten of je asbest hebt in dit artikel.) Als uit de inventarisatie blijkt dat er asbest zit in je huis moet in de volgende gevallen weg:

  • De asbest zit in de oppervlakte van het dak, zoals in de golfplaten of dakleien. Het moet voor 2025 weg.
  • De asbestvezels zijn niet hechtgebonden maar kunnen losraken uit het materiaal.
  • Je bent van plan het materiaal waar de asbest in zit verwerkt te slopen, erin te zagen, boren, scheuren of op een andere manier te bewerken.
  • Het materiaal is aan het verweren.

Stap 2) Mijn asbest moet weg. Mag ik dat zelf doen?

Je kunt materiaal waar asbest in verwerkt zit zelf verwijderen of dit door een gecertificeerd asbestverwijderbedrijf laten doen. Je mag het zelf doen als de volgende punten allemaal van toepassing zijn:

Het gebouw waarin de asbest zit, is de woning of schuur die je als particulier zelf bezit en gebruikt. Al het materiaal dat vastgespijkerd of gelijmd zit en wat je moet loswrikken, mag je niet zelf weghalen. Wat los ligt of met schroeven vast zit, mag je wel verwijderen. De asbestvezels moeten gehecht zitten in het materiaal, hechtgebonden noem je dat. Vloerzeil met asbest in de papieren of kartonnen onderlaag, mag je dus niet zelf verwijderen. Ook als het materiaal verweerd is, beschadigd of als het afbrokkelt, moet je een bedrijf inschakelen. De grootte van het te verwijderen oppervlak is in totaal maximaal 35m2.

Voldoet uw situatie niet aan deze eisen? Ga naar stap 4

asbest
Man in beschermende kleding verwijdert asbesthoudend materiaal

3) Asbest zelf verwijderen

Asbest zelf weg halen is gevaarlijk omdat tijdens het verwijderen asbestvezels los kunnen raken die in je huis terecht komen. Als je het toch zelf wil doen en als je voldoet aan de wettelijke eisen, maak je vooraf bij de gemeente een melding via het Gemeentelijk Omgevingsloket. Je kunt gaan verwijderen als de toestemming van de gemeente binnen is. Zoek ook uit hoe en waar je het materiaal met asbest in je gemeente kunt inleveren, en haal speciaal plastic om het asbest in te verpakken. Dit kun je vaak krijgen bij de milieustraat. Tijdens het verwijderen mag je het materiaal niet breken, vouwen, scheuren, het snijden of erin boren. Draag beschermende kleding, bijvoorbeeld een plastic pak. Meer informatie vind je in dit filmpje van Milieu Centraal:

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2444728963&feature=iv&src_vid=EtlNWZM-S94&v=yiS9dkptEzA

Video met uitleg van Milieu Centraal over het verwijderen van asbest

4) Asbest laten verwijderen

Je hebt asbest, het moet weg en je kunt het niet zelf doen. In dit geval schakel je een bedrijf in dat voor jou het asbest veilig verwijdert. Zo’n bedrijf controleert ook of er geen vezels in je huis achterblijven. Het is wettelijk verplicht dat je een bedrijf kiest dat een certificaat heeft. Die bedrijven vind je via deze website. Let op welke kosten zijn opgenomen in de offerte. Wie voert het asbest af naar de milieustraat en moet er een bouwlift worden gehuurd? Maak duidelijke afspraken.

Nog meer weten over asbest? Op de website van Milieu Centraal is veel informatie beschikbaar. De informatie van rijksoverheid vind je op deze site. Je kunt je vraag ook stellen in ons forum.

Geef een reactie