Registeren Inloggen

Duizenden particulieren vragen betaalpauze aan bank wegens corona

De corona-crisis treft duizenden particulieren financieel zo hard, dat ze hun bank vragen om een betaalpauze. Ze hopen daardoor tijdelijk verlost te zijn van hun maandelijkse hypotheeklasten of kosten die ze kwijt zijn aan een consumptief krediet. Dat blijkt uit een rondgang langs de vier grote banken door de redactie van Meldpunt.

Minder inkomsten

Het gaat om aanvragen van vooral particulieren die door de corona-uitbraak minder inkomsten hebben. Ze zijn hun baan kwijt of ze kunnen of mogen minder uren werken. Ook gaat het om zelfstandigen die door de corona-crisis minder werk of opdrachten hebben.

2000 verzoeken

De Rabobank, Nederlandse grootste hypotheekverstrekker, zegt tot nu toe zo’n 2.000 verzoeken te hebben gehad voor uitstel van hypotheekaflossing. Bij De Volksbank, het moederbedrijf van van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLGWonen, hebben zich in totaal rond de 1.000 klanten gemeld voor een ‘coronapauze’.

Forse klappen

ABN Amro krijgt “duizenden” aanvragen voor betaalpauzes. Hier zijn het vooral zzp’ers die forse klappen krijgen door de corona-crisis. Woordvoerder Jarco de Swart: “Wij willen deze mensen zo snel mogelijk rust en zekerheid bieden. Velen zijn abrupt hun business kwijtgeraakt en weten niet hoe ze deze maand hun hypotheek moeten betalen”.

Vragen en zorgen

ING zegt geen aantallen te kunnen vertrekken over betaalpauzes wegens corona. Maar ook deze bank ziet in deze corona-crisis het aantal klanten met financiële problemen stijgen: “We zien dat meer dan gebruikelijk klanten met ons contact opnemen, omdat ze vragen en zorgen hebben over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten of andere leningen.”
Al zeker 20 banken en andere hypotheekverstrekkers bieden momenteel de mogelijkheid van een ‘coronapauze’ voor de hypotheek, zo blijkt uit een overzicht van de Consumentenbond. In de meeste gevallen kunnen mensen dan in elk geval drie maanden lang hun hypotheeklasten stopzetten.

Pas op: haken en ogen

De Consumentenbond en ook de hypotheekverstrekkers benadrukken dat klanten uiteindelijk alsnog de niet betaalde maandlasten moeten inhalen. Het tijdelijk niet betalen van hypotheekrente kan ook leiden tot een hogere belastingaanslag of minder belastingteruggave.
De vier grote bankenconcerns besloten vorige week om uitstel van maandelijkse betalingen ook aan te bieden aan mensen die getroffen zijn door de gevolgen van de corona-pandemie. De banken deden dit na overleg met minister Wopke Hoekstra.
“Eigenlijk hadden we dit beleid ook al voor de corona-uitbraak”, zegt woordvoerder Harmen van der Schoor van De Volksbank. “We zien nu alleen een stijging als gevolg van het stilvallen van de economie.”

Betaalpauze aanvragen, zo werkt het

Hebt u het door corona ook financieel moeilijk en wilt u misschien een betaalpauze aanvragen? In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en hoe dit werkt.

Geef een reactie