Registeren Inloggen

Duurzaam was- en schoonmaakmiddel herkent u met deze tips

Op sommige flessen wasmiddel of schoonmaakproduct staat er dat het product duurzaam, groen of ecologisch is. Maar regelmatig is dit helemaal niet het geval door allerlei troep die eraan toegevoegd is. Om ervoor te zorgen dat u voortaan zeker weet dat een product duurzaam is, en zo het milieu een handje helpt, geven wij een aantal tips.

Waarom duurzaam was- en schoonmaakmiddel?

Wellicht heeft u nog nooit overwogen om duurzame was- en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Toch is dit een stuk beter voor het milieu. In ‘gewone’ middelen zitten namelijk aardolie, synthetische kleur- en geurstoffen en microplastics. Dit kan de natuur flink aantasten, en ons uiteindelijk ook. Want het oppompen, verbranden en afbreken van de olie zorgt voor meer CO2 in de lucht en de verdere opwarming van de aarde. Om dit te voorkomen, kunt u overstappen op duurzame was- en schoonmaakmiddelen die deze stoffen niet bevatten. U herkent ze dankzij onderstaande tips.

Natuurlijk ingrediënt

Ziet u in de winkel een schoonmaak- of wasmiddel dat zegt duurzaam, groen of eco-friendly te zijn? Kijk dan naar de ingrediëntenlijst op de fles. Wordt er 1 natuurlijk ingrediënt uitgelicht? Dan kunt u volgens de kranten Het Parool en de Volkskrant het middel beter laten staan. Dit betekent namelijk meestal dat er maar een kleine hoeveelheid hiervan wordt gebruikt. De rest van de ingrediënten zijn vaak alsnog niet duurzaam. Wees daarom alert en kijk of u nog andere claims of officiële keurmerken kunt vinden die iets zeggen over de natuurlijkheid van het gehele product.

Duurzaam keurmerk

We noemen het hierboven al kort, maar controleer de verpakking altijd op een keurmerk. Wees ook alert of het keurmerk erkend is en daadwerkelijk staat voor duurzaamheid. Volgens de kranten gebruiken duurzame was- en poetsmiddelen 3 grote officiële keurmerken: Ecocert, EU Ecolabel en Nordic Swan Ecolabel. Staat 1 van deze 3 op de verpakking? Dan kunt u deze met een gerust hart meenemen. Twijfelt u alsnog of een keurmerk echt is? Of wilt u weten hoe duurzaam een keurmerk daadwerkelijk is? Dan kunt u dit controleren met De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Check, check, dubbelcheck

Ziet u sterretjes staan naast de ingrediënten? Dan betekent dit meestal dat er enige uitleg nodig is over het product. Staat er bijvoorbeeld dat de fles is gemaakt van gerecycled plastic en staat hier een sterretje bij? Dan is de fles regelmatig voor een bepaald percentage gerecycled en dus niet helemaal.

Scannen op microplastics

In veel middelen zitten microplastics. Deze zorgen namelijk voor een verbetering van de waskracht of ze voorkomen een grijze waas. Maar goed voor ons en de natuur zijn ze niet. Want ze belanden na de was of schoonmaak in het milieu en onze voedselketen. En het plastic is volgens Wageningen University & Research niet meer weg te krijgen. Om dit te voorkomen, kunt u ingrediënten op de rode lijst van de Plastic Soup Foundation vermijden. Daarnaast kan het ook zeker geen kwaad om te kijken op de site van het product. Daar kunt u vaak de volledige lijst met ingrediënten inzien.

Zuinig wassen? Met deze tips bespaart u geld en het milieu

(Bron: Milieu Centraal, Het Parool, de Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    In deze dure tijd zullen velen, waaronder ik, kijken of al die eco-vriendelijke producten ook vriendelijk zijn voor de portemonnee of bankrekening.