Registeren Inloggen

Elektronica kapot? Tips om goedkoop te repareren of vervangen

Er is een vorm van duurzaamheid die goed past bij de zunige Hollandse cultuur. Spullen repareren. Het is goedkoop en gaat verspilling tegen. Vooral bij elektronica is dat belangrijk, want de berg elektronisch afval wordt steeds groter. Maar wat als u geen zin hebt in gedoe of gewoon graag een televisie met de nieuwste snufjes wilt? Lees onze tips.

350.000 ton Elektronisch afval

Jaarlijks verschepen we ongeveer 350.000 ton elektronisch afval naar onder meer Nigeria, Ghana, Pakistan en Thailand. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie Basel Action Network. Deze organisatie onderzoekt de export van technologisch afval van geïndustrialiseerde landen naar ontwikkelingslanden. In deze landen worden smartphones, tv’s en andere apparaten gesloopt om waardevolle onderdelen zoals kobalt te scheiden van andere onderdelen. Dit afval tast de kwaliteit van lucht, water en aarde in deze landen aan.

Repareer eerst

Milieu Centraal is daarom een groot pleitbezorger van het repareren van apparaten. Als iets kapot is, gooi het dan niet zomaar weg. Vaak gaat het om kleine mankementen die u door een vakman kunt laten maken. Wilt u echt goedkoop uit zijn? Repareer uw telefoon dan zelf. Op de website www.fixjeiphone.nl staan handleidingen hiervoor. Volgens woordvoerder Pim Nusselder van Milieu Centraal is repareren het duurzaamst. Bent u ontevreden over het apparaat, maar doet ie het nog, lever het dan in bij de kringloop.

Recyclen

Is het apparaat echt stuk en is een nieuwe onmisbaar, maak dan gebruik van de oud-voor-nieuw-regeling. U koopt bijvoorbeeld een nieuwe waterkoker en levert de kapotte waterkoker bij de kassa in. In grote elektrozaken (zaken met een oppervlakte van 400 vierkante meter of meer) kunt u ook terecht (zonder iets nieuws te kopen) of ga naar de milieustraat waar het gerecycled wordt. Kijk op www.wecycle.nl waar de inleverpunten zijn.

Europa verplicht bedrijven nieuwe onderdelen te leveren

Vanaf 2022 zijn Europese fabrikanten verplicht onderdelen te leveren ter vervanging van kapotte elementen. Het apparaat dient niet ouder te zijn dan 10 jaar. Dat is vastgelegd in de Europese Wetgeving. Het bedrijfsleven is niet zo blij met de nieuwe wetgeving. Ze willen immers verkopen. Door de nieuwe onderdelen gaan apparaten jaren langer mee.

Soms is nieuw kopen wel verstandig

Volgens Pim Nusselder van Milieu Centraal is het op dit moment nog verstandiger om je kapotte koelkast, vriezer of wasdroger niet te repareren. Lever hem in als ‘ie 10 jaar of ouder is. Een stokoude koelkast, vriezer of wasdroger is een energieverslinder. De nieuwe apparaten in deze categorie zijn veel zuiniger. Je herkent ze aan het energielabel A en B.

Koop een nieuw apparaat ‘refurbished’

Uit de grote Refurbished Barometer 2020 blijkt dat het jaar daarvoor wereldwijd 144 miljoen smartphones zijn gerefurbished. Dit betekent dat onderdelen van gebruikte smartphones zijn vervangen,  schoongemaakt, voorzien van een nieuwe kaart en weer opnieuw worden verkocht. Ze zijn in de aanschaf vele malen goedkoper dan een compleet nieuw apparaat, maar vaak net zo goed.

Controleer altijd het energielabel

Hetzelfde geldt voor tablets en computers. Het kopen van nieuwe elektronische apparatuur is dan niet noodzakelijk. Mocht u wel overgaan tot de aankoop van nieuwe producten zoals een tv of vriezer,  check dan eerst het energielabel of kijk op de site van www.fairfriends.nl voor duurzame producten.

Economie zonder afval

Nederland streeft er naar vanaf 2050 een circulaire economie te hebben. In zo een economie bestaat er geen afval meer. Alles wordt hergebruikt en nogmaals hergebruikt, niets wordt meer weggegooid. We putten de aarde nu uit. Dat kan niet doorgaan tot in het oneindige want als het op is, is het op. Gebruik deze tips om op een andere, een zuinigere en slimme manier met onze delfstoffen om te gaan. De Nederlandse overheid is in gesprek met onder meer fabrikanten van elektronische apparaten en milieuorganisaties. Maar ook consumenten kunnen anders denken en handelen.

Geef een reactie

Reacties (6)

  Bij de reparatiesuggesties mis ik het Repaie Café.

   Sorry, tikfout. Repair Café.

  Zou ook eens prettig zijn als de overheid eens in gesprek gaat met alle supermarkt ketens om niet meer zo veel van die onzinnige troep weg te geven voor een volle spaarkaart.
  Laat ze de boodschappen maar wat goedkoper maken.
  Gelukkig hoef je er niet aan mee te doen, de troep blijft wel komen,
  Om dat mensen hebberig zijn, sparen voor een bal, dat er nog tich in een schuur op op de zolder liggen weten ze geen eens. Laten we daar met zn allen ook eens wat meer op letten. Heb je het nodig prima, zo niet, laat het liggen. Ja, inderdaad, consumenten kunnen ook anders denken en handelen.

  Al ruim 40 jaar geleden was dit al bekent , vervuiling / verspilling van allerlei grondstoffen / milieu vervuiling etc.etc. Echter toe werd er een stempel op je geplaats als zijnde linkse onzin enz. enz.
  De laatste jaren komt men tot de ontdekking het kan zo niet verder , we zullen anders met onze planeet Aarde om moeten gaan , ook m.b.t. de mensheid met een financieel/economisch systeem welke de huidige situatie heeft veroorzaakt en het alleen maar erger wordt !

  Inperking wereldwijd bevolkingsaanwas , een financieel / economisch systeem welke alleen maar noodzakelijke produkten leverd !

  Onzinnige produkten verbieden. incl. opnieuw gebruiken allerlei grondstoffen etc.

  Ruimte geeft aan de natuur !!

  Ik heb zo’n 60jaar radio tv enz, gerepareerd.
  Toen kon de apparatuur opengeschroeft worden, en onderdelen waren volop verkrijgbaar.
  Nu is het zo, dat het openen al een probleem is, met plastic nokjes die vaak afbreken.
  Dan blijkt dat het vaak niet op componenten niveau te repareren is.
  Er moet dus een hele unit vervangen worden, wat ook veel geld kost.
  Plus de hoge verzendkosten.
  Nu had ik de laatste jaren gelukkig Aliexpress , waar ik veel heb gekocht, meestal zonder extra kosten.
  Maar deze regering vond het nodig om ook dit de nek om te draaien.
  Want owee als de burger een voordeeltje heeft ontdekt, dan is de vreugde voor korte duur.
  Vaak is een onderdeel bijna net zo duur als een nieuw apparaat,.
  Ik denk hierbij aan een scheerapparaat, die voor enkele tientjes te koop is.
  Als de scheerkop vervangen moet worden, betaal je een vermogen voor.
  NEE niet de consument van alles de schuld geven,