Registeren Inloggen

Europese gasprijzen binnen 2 dagen gestegen met 60 procent

De Europese gasprijzen gingen woensdag verder omhoog. Zelfs tot een nieuw recordniveau. De prijs steeg namelijk in twee dagen met 60 procent. Dit komt door de aanhoudend sterke vraag, beperkt aanbod op de gasmarkt en de verwachting voor kouder weer. De Europese Commissie maakt zich zorgen. Maar volgens hen zijn er voldoende gasvoorraden in Europa om de winter door te komen.

Energieprijzen lopen op

De prijs van een zogeheten megawattuur gas steeg woensdag met 40 procent tot meer dan 160 euro. En dinsdag steeg de prijs al met 20 procent. Nu is de prijs weer gedaald naar ongeveer 131 euro. De energieprijzen lopen op vanwege verschillende factoren. Bijvoorbeeld door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel van de coronacrisis. Maar ook door het koude voorjaar en de minder opgewekte energie uit duurzame bronnen. Verder zijn de gasvoorraden ook nog eens kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het is moeilijk om gas ergens anders te vinden. Dat komt omdat er ook veel vraag vanuit Azië is.

Vooral armere huishoudens geraakt

De schok van de hoge gasprijzen moet niet worden onderschat. Dat zei Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson woensdag. Vooral armere huishoudens worden volgens haar geraakt door de stijgende energiekosten. Ze zei dat de prijzen voorlopig hoog blijven liggen. Maar er is voldoende gas voor de winter. Ze vindt dat EU-lidstaten moeten kijken naar manieren om armere huishoudens te helpen met de hoge kosten. Bijvoorbeeld door energiebelastingen te verlagen of subsidies te geven.

Plannen voor Europese gasmarkt

Verschillende landen zoals Frankrijk en Spanje vinden dat de EU actie moet ondernemen om de prijsstijgingen op te vangen. Spanje heeft een voorstel gedaan; een gezamenlijke EU-inkoop van aardgas. En ook voor de aanleg van een strategische gasvoorraad. Simson heeft gezegd dat Brussel voor het einde van dit jaar met plannen komt. Deze zullen gaan over een herziening van de regels op de Europese gasmarkt.

Bedrijven hebben moeite met de gasprijzen

Ook steeds meer bedrijven in Europa hebben moeite met de hoge gasprijzen. Ze moeten daarom de productie verlagen of zelfs tijdelijk stoppen. Anders zijn ze verlieslijdend. Verder jagen de hoge prijzen ook de inflatie aan. En hierdoor wordt de koopkracht van consumenten minder. Daarnaast krijgen huishoudens te maken met hogere energierekeningen. Daardoor blijft er minder geld over voor andere bestedingen. Frankrijk heeft al maatregelen genomen om armere gezinnen te helpen. Bijvoorbeeld met subsidies en bevriezing van de energierekening.

500 euro meer kwijt dan vorig jaar

Prijsvergelijker Pricewise meldde vandaag een flinke prijsstijging. Een gemiddeld huishouden betaalt namelijk bij een eenjarig energiecontract 500 euro meer dan vorige week. Bij een driejarig contract is dat 250 euro. Ook trekken energieleveranciers volgens Pricewise noodgedwongen hun aanbod in vanwege de stijgende inkoopprijzen. Of ze trekken zich terug omdat ze te veel risico lopen.

 

 

Bron: ANP

Geef een reactie

Reactie

    En dan te bedenken dat ook mensen met de zgn. klimaatvriendelijke stadsverwarming (hier via biomassa-centrale) ook gewoon die aardgasprijzen betalen.