Registeren Inloggen

Geldmaat: Geldautomaten deze zomer vaker buiten gebruik

Geldautomaten zijn deze zomerperiode vaker buiten gebruik, waarschuwen Geldmaat en waardetransporteur Brink’s. Dat komt onder andere door een personeelstekort bij Brink’s. Zij hebben niet genoeg mensen om de geldpunten bij te vullen. Dat kan er toe leiden dat consumenten die bijvoorbeeld in een winkel geld willen opnemen voor een lege automaat staan.

Geldautomaten leeg

De bedrijven zeggen ook dat de vakantieperiode en ziekte leiden tot minder beschikbaar personeel en dat ze daardoor verwachten dat het in de zomerperiode minder goed lukt de geldautomaten te bevoorraden. “We doen er samen alles aan om aan de vraag te voldoen, maar het kan zijn dat tijdens de zomerperiode een geldautomaat langer buiten gebruik is dan gemiddeld”, zegt Bas Rodenberg, directeur van Brink’s in Nederland.

Locaties met voorrang

Locaties die een hogere prioriteit hebben krijgen voorrang bij het legen en vullen van automaten. Dan gaat het bijvoorbeeld om automaten op toeristische plekken.

Wacht niet tot het laatste moment

Geldmaat raadt consumenten en zakelijke klanten aan via de locatiewijzer alternatieve geldautomaten te zoeken en te kijken welke beschikbaar is. Ook adviseert Geldmaat “niet tot het laatste moment te wachten” met het storten of opnemen van geld. “Als meer mensen gespreid opnemen, scheelt dat in de piekbelasting”, zegt Peggy Corstens, directeur Operations bij Geldmaat.

Geldautomaat in de winkel

Geldmaat wijst erop dat in veel winkels ook automaten zijn, maar dat mensen dat lang niet altijd weten. Deze staan onder meer in supermarkten van Albert Heijn, bij Primera, Bruna en Readshop. Winkeliers die met Brink’s samenwerken worden op de hoogte gebracht. Eerder werd de service aan ondernemers al aangepast om het werk beter te kunnen verdelen, zegt het bedrijf.

Minder pin

Consumenten betalen al enkele jaren minder met contant geld en meer met de pinpas of de telefoon. Dat komt onder meer door de coronapandemie, toen winkeliers klanten vaker vroegen om te pinnen om zo persoonlijk contact te beperken. Ook moeten mensen nog wennen aan de nieuwe locaties van Geldmaat, zegt de uitbater.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Banken hebben ervoor gekozen veel pinautomaten en kantoren te sluiten. Hierdoor kan daar niet meer gepind worden. Vervolgens hebben zij dit ondergebracht bij Geldmaat. De geldmaat in mijn woonplaats die s’avonds, na sluitingstijd van dd winkels, open is staat in het meest donkere, minst bezochte straatje. Oud winkelpand met 1 in- en tevens uitgang. Totaal onveilig!!! Als ik binnen ben en er komt iemand met slechte intenties, kan ik geen kant op!!!! Zij kunnen namelijk de deur blokkeren. Er wordt wel heel makkelijk aan de service beknibbeld. Bijna alle service weg en nu ook nog af en toe je eigen geld niet beschikbaar. Graag zou ik willen dat omroep Max hier een item over maakt. AB

    Er gaat te weinig aandacht naar veiligheid en (beetje) beschutting tegen weersomstandigheden bij het pinnen op straat. Getuige hiervan zijn de twee intern gesloten pinautomaten in het ING kantoor – Phoenixstraat Delft.
    De pinautomaat op straat is gebleven.
    Een beetje ‘droog’ je geld pinnen is wel zo handig; een afdakje ING?