Registeren Inloggen

Helft van inkomen gaat op aan vaste lasten

Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur betaalt iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan vaste lasten. Iemand op bijstandsniveau betaalt iets meer dan 50% procent.

Vooral mensen met een modaal inkomen en een huurhuis zijn relatief veel geld kwijt aan vaste kosten. Dat meldt het Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Grootste aandeel in jaren

Het Nibud ziet dat er de afgelopen tien jaar niet eerder zo’n groot deel van het budget is opgegaan aan de vaste lasten. Dit dwingt huishoudens kritisch te zijn en goed op hun uitgaven te letten. Het verklaart volgens het Nibud ook waarom zoveel huishoudens achterlopen met het betalen van de hypotheek, rekeningen van hun zorgverzekeraar, de energierekening en huur.

Minder dan de helft

Volgens het NIBUD is het het beste als huishoudens niet meer dan de helft van het inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. ‘Hoe meer mensen kwijt zijn aan vaste lasten hoe planmatiger ze met hun geld moeten omgaan. Zo blijft er minder over voor voeding en andere noodzakelijke uitgaven.’

Koophuis

Hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel dat op gaat aan de vaste lasten. Een huishouden met een inkomen van 1,5 keer modaal in het bezit van een gemiddeld huis is minder dan 45 procent van zijn inkomen kwijt aan vaste lasten. Tien jaar geleden was dat ongeveer 40 procent.

(BRON: NIBUD)

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik ben 70 jaar.
    Ik heb sinds een half jaar een bijbaan als postbezorger.
    Dit omdat ik anders niet kan rondkomen.

    vaak ook wel meer dan de helft het is een schande zoals de overheid de burger misbruikt als melkkoe