RegisterenInloggen

Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren.

Veel Nederlanders krijgen nog wel eens een cheque. Bijvoorbeeld van de Amerikaanse overheid als coronasteun, of omdat ze pensioen hebben opgebouwd bij een Amerikaans bedrijf. Maar sinds 1 januari 2021 weigeren alle Nederlandse banken om cheques te innen. Waar moet u dan met uw cheque naartoe?

Amerikaanse coronacheques kunnen niet verzilverd

Er wonen naar schatting 42.000 mensen met de Amerikaanse nationaliteit in ons land. Al die mensen hebben twee cheques ontvangen van de Amerikaanse overheid. Ze zijn bedoeld om alle ellende voortkomend uit corona te verzachten. Een derde cheque is op komst. Prachtig voor deze mensen. Alleen waar kunnen ze de papiertjes verzilveren? Nergens in Nederland zo blijkt, want geen enkele bank neemt meer cheques aan. Americans Overseas, de club die de belangen behartigt van Amerikanen in Nederland, is woedend.

Het leed verzachten

Door corona hebben veel werknemers in de Verenigde Staten hun baan verloren. Om het leed te verzachten krijgen allen financiële steun. Dat betreft alle Amerikanen, dus ook de Amerikanen die in het buitenland wonen.  En wanneer ben je Amerikaan, inderdaad als je de Amerikaanse nationaliteit hebt. Die krijg je als je moeder Amerikaans is of als je in de Verenigde Staten geboren bent.

Amerikaanse nationaliteit? Heb ik die?

Sommige kinderen zijn er ter wereld gekomen toen hun vader en moeder in de States op vakantie waren of daar werkten. Sommigen weten zelfs niet dat ze de Amerikaanse nationaliteit hebben. Ze komen daar op latere leeftijd pas achter als ze een lening of een hypotheek bij een bank aanvragen.

Belasting betalen aan de Verenigde Staten

De banken zijn aan de VS verplicht melding te maken van uw Amerikaanse nationaliteit. U bent dan in een klap belastingplichtig. Nederland en de verenigde Staten hebben daarover een verdrag gesloten. Daan Durlacher is voorzitter van Americans Overseas en is op z’n zachts gezegd behoorlijk geërgerd over het verdrag. “Ik heb helemaal niets met het land, ik heb er niet gewoond en niet gewerkt. Waarom zou ik dan in hemelsnaam belasting betalen aan Washington”.

Pleister op de wond

Nu staan daar de cheques tegenover die de belastingplichtigen hebben ontvangen. Noem het een pleister op de wond. De eerste bedraagt 600 dollar, de tweede 1200 dollar, en er komt nog een derde. Volgens Daan Durlacher bedraagt deze waarschijnlijk 2000 dollar. Een flink bedrag in totaal.

Nee. Doen we niet.

Tot heel recent, om precies te zijn tot 1 januari 2021 konden Nederlanders cheques nog verzilveren bij de ING. Maar nu kan dat niet meer. Andere banken zijn ING voorgegaan. Je hebt dus financiële steun gekregen, maar je kunt er niets mee. Hoe komt dat? De Amerikaanse belastingdienst, de IRS,  maakt internationaal alleen gebruik van cheques. In de Verenigde Staten doen ze wel aan telebankieren, maar internationaal niet.

Waarom doen ze het niet

Er zij drie redenen waarom Nederlandse banken nee zeggen tegen deze vorm van betaalmiddel. Ten eerste is het gebruik van cheques in Nederland de afgelopen jaren bijna zo goed als verdwenen, ten tweede is het innen van een cheque duur, en ten derde is een cheque fraudegevoelig. Volgens Berend Jan Beugel van de Betalingsvereniging Nederland is de cheque “een totaal verouderd en achterhaald betaalmiddel”.

Naar België om een cheque te innen

De heer Van Doornik heeft 35 jaar in de Verenigde Staten gewerkt. Enkele jaren stond hij achter de desk van het Hilton Hotel in New York en daarna in San Francisco. Hij krijgt het pensioen dat hij zo opbouwde in de vorm van een cheque. “Ik ging door een hel toen ik hoorde dat ik ze niet meer kon innen”, zegt hij. Gelukkig heeft hij het weten op te lossen. Een Belgische bank is hem ter wille. Alleen moet Van Doornik persoonlijk vanuit zijn woonplaats Den Haag naar België rijden om het geld te innen.

Zet het ministerie onder druk

Kamerlid Helma Lodders van de VVD maakt zich hier heel boos over. “We hebben met PostNL toch ook afgesproken dat in het kleinste dorp een brievenbus staat. Als we nu afspreken dat tenminste 1 bank in Nederland cheques blijft innen, dan zijn we eruit. De kosten van het innen kunnen we over alle banken samen verdelen”. Helma Lodders wil met andere partijen in de Tweede Kamer optrekken en het ministerie van Financiën onder druk zetten.

Mogelijke oplossing

Tot die tijd moet er een andere oplossing zijn. Een persvoorlichter van een bank stelt voor om een rekening in de Verenigde Staten te openen en daar het geld op te laten storten. “Leuk voorgesteld”, zegt Daan Durlacher, “maar het kan niet. Om een rekening te open in de Verenigde Staten moet je aantonen dat je in de VS woont”. Ook de cheque innen in een ander Europees land is een probleem. Slechts een paar banken doen het nog, maar niet voor niets. Zo rekent een bank in Frankrijk maar liefst 250 euro administratiekosten.

Ambassade moet druk uitoefenen

Berend Jan Beugel wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken druk uitoefent op Washington. De Nederlandse ambassade moet volgens hem in het land van de oneindige mogelijkheden de IRS nadrukkelijk verzoeken op een moderne manier internationaal te telebankieren.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Ik heb met verbazing zitten kijken naar die mensen die checks vanuit de VS krijgen. Ik heb in het begin ook problemen gehad omdat ik een pension uitkering krijg van het Social security department. Dat werd gestort op mijn Amerikaanse Bankrekening en Kon dit hier in Nederland afhalen met de pinpas van de betreffende bank. Enige jaren geleden heb ik contact opgenomen met Social Security Dept. voor rechtstreekse storting naar mijn bank in Nederland. Ik krijg nu op de 3e van de maand mijn uitkering gestort via Worldlink vanuit Dublin. Dus er zijn diverse manieren om je geld te innen.
  Vriendelijke groeten,
  Adrian Logtens
  logtens@yahoo.com

 2. Wij kunnen bevestigen dat onze Social Security aanvullingen uit de VS keurig binnen komen via Worldlink op de 3e dag van de maand. Met de Economic Impact Payments die alleen mijn vrouw krijgt, hebben wij een probleem. De eerste van $ 1200 heb ik teruggestuurd per aangetekende brief naar de US Treasury met het verzoek het bedrag over te maken naar onze gezamenlijke ABN-AMRO rekening via Worldlink zoals de Social Security betalingen. Na maanden nog geen antwoord en geen uitbetaling. De tweede cheque van $ 600 houd ik nu maar vast voor een inning die wel kan werken. Luurt Oudman.

  1. Ook bij ons( ooit in USA gewerkt) komt keurig de Social Security allowance via Citibank Dublin/Worldlink maandelijks binnen. De Economic Impact cheques zijn per abuis ook opgestuurd naar voormalige expats : op de website van de IRS is duidelijk aangegeven dat ‘non resident aliens’ niet in aanmerking komen voor het innen van de check. Jammer , maar het is niet anders – alleen USA citizens worldwide òf resident aliens kunnen de checks ( 1200, daarna 600 en misschien nog een in de pijplijn van 1400 ) hebben hier recht op. Toch proberen te innen bij een KBC in België of zo komt uiteindelijk via de IRS/Treasury te voorschijn – met alle risico van dien voor de huidige maandelijkse uitkering.

 3. Ik krijg vanuit Canada mijn pensioen netjes op mijn Nederlandse rekening gestort. Gewoon een brief (aangetekend) gestuurd met de cheques die ik nog had en alle gegevens (vergeet niet de bic code). Ook het geld van die cheques netjes ontvangen.

 4. Mijn echtgenote en ik ontvangen elke maand een bedrag op onze bankrekeningen van de “Social Security”.
  Deze activiteiten worden voor Europa gecoördineerd door de US Ambassade in Dublin.
  In het kader van Covid 19 ontvingen wij een paar z.g. “economic impact payment “ cheques.
  Helaas hebben de Nederlandse banken besloten vanaf 1 januari 2020 en ING vanaf 1 januari 2021 geen cheques meer te behandelen.
  Een voorbeeldbrief aan de verzenders van cheques zou hen ertoe moeten bewegen voortaan via bankoverschrijvingen te betalen.
  Mijn acties richting Dublin en later richting IRS bleken vergeefs.
  Ook het openen van een bankrekening in buurlanden bleek geen oplossing. Het programma Meldpunt Max behandelde dit probleem maar de aanbevolen oplossing werkt niet.
  Toevallig stuitte ik op een website uit Litouwen; US Taxcollect. De firma achter deze service heet TT Express UAB in Kaunas Litouwen. Men geeft aan een licentie van de Centrale Bank van Litouwen te bezitten.
  Ik vroeg raad bij een bevriend bankier. Zijn advies was negatief/riskant.
  Vervolgens belde ik de centrale Bank in Litouwen . Daar ontving ik bevestiging van de ontvangen licentie.
  De cheques vervallen na een jaar en inning leek een onbegonnen zaak. Daarop besloten wij een gok te wagen en met US Taxcollect in zee te gaan.
  Tegelijk met de inschrijving voor een rekening werd verzocht een kopie van de cheque en van mijn paspoort op te sturen. Na acceptatie volgde een verzoek tot het aangetekend opsturen van de cheque. De zending deed er 12 dagen over maar vrijwel direct na de ontvangst volgde een bevestiging van ontvangst. Inmiddels werd aanbevolen een rekening te openen bij Payoneer, een internationale betaalinstelling zoals PayPal.
  Payoneer accepteert echter alleen bedrijven. Op mijn verzoek bleek het ook mogelijk een rechtstreekse betaling op mijn IBAN rekening te ontvangen.
  Vrijwel direct daarop volgde een betalingsbevestiging en een dag later ontving ik de bijschrijving.
  De kosten; Aantekenen € 14.55
  Cheque behandeling; $ 25.00 plus 3% van de waarde van de cheque.
  De gehanteerde koers bleek gelijk aan de op internet die dag aangeboden koers op een site zonder commissie.
  De communicatie verliep correct via info@ustaxcollect.com met Monika de customer account manager.
  De cheque van mijn echtgenote is inmiddels ook onderweg naar Litouwen.
  Ik hoop hiermee van dienst te zijn geweest.
  Gerard Vinke