Registeren Inloggen

Kabinet verslikt zich in verhoging energierekening

De energierekening stijgt dit jaar veel meer dan het kabinet verwacht heeft. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft de cijfers van 2 prijsvergelijkers die dat in december 2018 al aangetoond hebben afgedaan als bangmakerij, maar het CBS heeft nu berekend dat de energierekening dit jaar wel degelijk fors stijgt. Gemiddeld met 334 euro.

De gemiddelde jaarrekening komt volgens het CBS uit op 2074 euro, 334 euro meer dan in 2018. De rekening valt onder andere hoger uit door belastingen op energie. De belastingen vormen met 47 procent bijna de helft van de rekening. In 2018 is dat nog 45 procent. Ook de leveringstarieven gaan omhoog, met 175 euro. Alleen het transport van energie is iets goedkoper geworden, 3 euro.

Gebruikgemaakt van verouderde voorspellingen

Een woordvoerder van het ministerie erkent dat het kabinet bij het berekenen van de gemiddelde energienota gebruikt gemaakt heeft van oude cijfers. Het gaat om voorspellingen van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017. Gebaseerd op de toenmalige lagere stijgingen van de prijzen voor gas en elektra. In 2018 is er door dat bureau uit tijdgebrek in verband met doorrekening van de plannen van het concept-klimaatakkoord, geen nieuwe voorspelling gemaakt. Volgens de woordvoerder van het ministerie is er dus zoals altijd gebruik gemaakt van de meest actuele cijfers en hij wil dan ook niet spreken van een fout.

Niet bang maken

Zowel oppositie- als coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen weten waarom het kabinet steeds heeft volgehouden dat berekeningen over de hogere jaarrekening niet kloppen. “Laten we mensen niet bang maken’’, zegt staatssecretaris Keijzer afgelopen december nog in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt het kwalijk dat het kabinet andere cijfers dan het CBS gebruikt. “Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid” zegt hij. Op het gegeven dat het kabinet de energiebelasting en de btw op de energienota met ruim 150 euro heeft verhoogd, reageert Groen Links-Kamerlid Tom van der Lee: “Stijgende kosten stapelen zich zo op. Een voorstel van onze partij om de verlaging van de belastingkorting op de energienota terug te draaien, werd in de prullenbak gegooid. Dat wreekt zich nu.’’

Berekeningen Prinsjesdag onderzocht

Het Centraal Planbureau (CPB) onderzoekt inmiddels of de koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag bekend gemaakt heeft, bijgesteld moeten worden vanwege de hogere stijging van de energieprijzen.

 

(Bron: ANP, NOS, AD, MAX Vandaag)

Geef een reactie