Registeren Inloggen

MAX Opinie Panel: “Koopkrachtstijging merken we niet”

Beloftes van de politiek en berekeningen van het Nibud en Centraal Planbureau liegen er niet om: we gaan erop vooruit, de koopkracht stijgt. Maar na de eerst maand van 2019 merken we er weinig van, blijkt uit het MAX-Opiniepanel.

Dalende koopkracht

Het overgrote deel van de MAX-opiniepanelleden geeft aan dat hun koopkracht is gedaald. De meeste mensen houden 20 tot 40 euro minder over in vergelijking met vorig jaar januari. Bijvoorbeeld het echtpaar Twenhöfel uit Huizen. “De rekeningen stijgen, waardoor we ruim 70 euro minder te besteden hebben per maand. We kunnen nog maar net rondkomen.”

koopkracht

Duurdere boodschappen

Het MAX-Opiniepanel voelt de gedaalde koopkracht het hevigst door duurdere boodschappen – vanwege de verhoogde BTW – en door zorgkosten. Maar ook door gestegen energiekosten en lokale lasten, en door hogere huur. Twenhöfel: “Zelfs de ziektekosten voor de hond zijn met vijf euro gestegen. We letten nu extra op de kleintjes. We tanken alleen nog op actiedagen en houden de aanbiedingen in de supermarkt goed in de gaten.”

koopkracht

Hoe zit het met mijn pensioen?

De meeste panelleden ontvangen inkomen uit pensioen. Het pensioen stijgt in tegenstelling tot de AOW niet mee met de prijzen. Dit zie je terug op de bankrekening: gestegen prijzen en hetzelfde pensioen.

koopkracht

Loze beloftes van de politiek?

Alles lijkt duurder geworden in het dagelijks leven, maar de politiek beloofde toch dat we erop vooruit zouden gaan? Econoom Martin Visser: “We moeten nog een jaar geduld hebben, want dan zullen we zien dat we wel degelijk meer te besteden hebben door de kortingen en toeslagen die zijn doorberekend bij de belastingaangifte. Maar, verwacht geen vetpot. Verwachting is dat de koopkracht gemiddeld met 1,5% stijgt. Dat zijn een paar tientjes.”

Merkt u dat uw koopkracht stijgt of bent u het juist helemaal eens met het opiniepanel? Laat een reactie achter op het forum.

Geef een reactie