Registeren Inloggen

Na hoeveel jaren kunt u overstappen naar een goedkope autoverzekering?

De aanschaf van een auto is een flinke investering, voor de korte en lange termijn. Ten 1e trekt u veel geld uit voor de aanschaf en afbetaling van de auto. Maar daar komen onder meer wegenbelasting, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten en uw autoverzekering bovenop. Maar u kunt uzelf een plezier doen, door goed in de gaten te houden wanneer u een goedkopere verzekering af kunt sluiten. Hoeveel jaar na de aanschaf kunt u dit overwegen?

Hoe komt de premie voor uw autoverzekering tot stand?

Iedere weggebruiker betaalt een andere premie voor zijn of haar autoverzekering. Ook al zit u bij dezelfde verzekeraar als uw familie, vrienden en buren, het verschil in premies kan op jaarbasis toch meer dan 1.000 euro zijn. Ten 1e kan dat te maken hebben met leeftijd, want bestuurders onder de 24 (weinig rijervaring) en boven de 65 (meer risico op schade) betalen een hogere premie.

Ten 2e is uw postcode een belangrijke factor. Woont u in een grote stad, dichtbij een drukke weg en in de buurt van een kruispunt? Dan is de kans groter dat uw auto schade oploopt, waardoor u een hogere premie betaalt. En ten 3e kan uw premie vaak lager uitvallen als u een hoger eigen risico betaalt. Welke zaken ook nog een rol spelen, leggen we in een eerder artikel uit.

Wat is de dagwaarde van uw auto?

Daarnaast is het van belang hoelang u al in uw auto rijdt. Hierbij gaat het niet alleen om het aantal schadevrije jaren dat u opbouwt, maar ook om de dagwaarde van uw auto. Dit is de actuele waarde van uw auto, bepaald door de leeftijd, het aantal gereden kilometers, de mate van onderhoud en eventuele slijtage.

De dagwaarde bepaalt mede hoeveel geld u van de verzekeraar terugkrijgt als u schade heeft gereden. Bij veel verzekeraars is de dagwaarde simpelweg het bedrag dat u ontvangt. Hoe lager de dagwaarde van uw auto is geworden, hoe verstandiger het dus kan zijn om een goedkopere verzekering af te sluiten. Maar daarover later in dit artikel meer.

Welke autoverzekeringen zijn er?

U bent als automobilist verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hierbij heeft u de keuze uit 3 soorten verzekeringen.

 • Allrisk (volledig casco): Dit is de duurste optie. U bent gedekt tegen verschillende soorten schade aan uw auto, ook de schade die u (niet opzettelijk en niet door nalatigheid) zelf heeft veroorzaakt. Maar daar betaalt u dus een hogere premie voor.
 • WA+ (beperkt casco): Dit is een iets minder uitgebreide verzekering, die dus iets goedkoper is dan allrisk. U bent weliswaar verzekerd voor schade die niet uw schuld is. Maar als u tegen een paaltje rijdt, kunt u geen beroep doen op de verzekering.
 • WA (wettelijke aansprakelijkheid): Deze basisverzekering is goedkoop, maar ook beperkt. Bij een ongeval dekt de verzekeraar de opgelopen schade van het slachtoffer, maar niet die van uw auto. Automobilisten en ook motor-, scooter- en snorfietsrijders zijn verplicht om in elk geval een WA-verzekering af te sluiten.

Wanneer kunt u kiezen voor een goedkopere autoverzekering?

Als u minder dan 5 jaar in dezelfde auto rijdt, is de dagwaarde nog hoog. Dan is een allrisk verzekering vaak de beste optie, omdat u dan een hoog bedrag terug kunt krijgen bij schade of diefstal. Is de auto 5 à 10 jaar in uw bezit, dan kan dit een geschikt moment zijn om over te schakelen naar een WA+-verzekering. Voor auto’s van 10 jaar en ouder volstaat vaak een WA-verzekering.

Maar staar u niet blind op de leeftijd van uw auto, want er zijn nog meer factoren die de dagwaarde bepalen. Als u weinig kilometers maakt, gaat uw dagwaarde minder hard omlaag en kunt u wellicht langer vasthouden aan een duurdere verzekering. En wat als u sterk afhankelijk bent van uw auto of weinig geld heeft om onvoorziene reparaties te betalen? Ook dan kan het verstandig zijn om een allrisk autoverzekering te behouden, hoelang uw auto ook meegaat.

U kunt via de ANWB en vergelijkingssites uitrekenen hoe hoog de dagwaarde van uw auto is. En op basis daarvan bepalen of u eventueel een andere autoverzekering af kunt sluiten. Ook als u gaat verhuizen, bijvoorbeeld van een stad in de Randstad naar een dorp op het platteland, is het aan te raden om kritisch naar uw autoverzekering te kijken. Want het is anno 2024 al duur genoeg om uw auto te verzekeren.

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Algemeen Dagblad, Knab Bieb, Independer, Autoverzekering.nl, ANWB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Wanneer iemand met zijn auto niet veel kilometers maakt per jaar, dan bedoel ik niet meer dan 5.000 km. dan zou een “kilometerverzekering” interessant kunnen zijn.

  Men koopt 1000Km. en betaal daar een vast bedrag voor, zelf heb ik een kilometerverzekering WA-PLUS en betaal nu per 1000km.
  € 62,45

  Nu rijd ik maar maximaal 3000km. met mijn Suzuki Alto en is deze verzekering voor mij een hele goede uitkomst.