Registeren Inloggen

Neem uw verzekeringen door: Welke heeft u nodig en welke niet?

Het is verstandig regelmatig uw verzekeringen op een rij te zetten. Bekijk of u dubbel of juist te weinig verzekerd bent. December is hiervoor ideaal. Want dit is de maand dat u kunt overstappen van ziektekostenverzekering. Natasja Naron is directeur van Gabriël Financiële Bescherming in Amersfoort. Ze geeft 4 tips waar u bij het doornemen van uw verzekeringen op moet letten.

Tip 1: Bent u voor de juiste bedragen verzekerd?

Waar mensen vaak de mist in gaan, is dat ze wel verzekerd zijn, maar voor een te laag bedrag. Dit komt omdat het bedrag vroeger misschien wel klopte, maar door prijsstijgingen inmiddels niet meer. Natasja Naron: “Bekijk daarom of de dekking van de verzekering nog past bij uw huidige situatie. In gezinnen telt zwaar mee of er kinderen zijn bijgekomen. En bij brandverzekeringen zijn de bedragen enorm veranderd vergeleken met vroeger.”

Tip 2: Dubbele of overbodige dekkingen controleren

Het kan ook zijn dat u dubbel bent verzekerd voor bepaalde zaken, legt Naron uit. “Als mensen gaan samenwonen, gebeurt het vaak dat bepaalde zaken dubbel zijn verzekerd. Twee losse verzekeringen kunnen dan samengevoegd worden. Het kan ook gebeuren dat iets niet meer hoeft te worden verzekerd. Ik sprak met een gepensioneerd stel dat de rechtsbijstandsverzekering opzegde. Want de arbeidsconflicten waarvoor ze hem hadden afgesloten komen niet meer voor in hun leven. Als u niet meer buiten Europa reist, dan kunt u beter de werelddekking uit uw reisverzekering schrappen.”

Tip 3: Vergelijk, zit u nog bij de goede verzekeraar?

Betaalt u te veel premie? Is het ergens anders goedkoper? “De ene verzekeraar is beter in brandverzekeringen, de andere is beter in autoverzekeringen. Sommige zijn weer goed in pakketverzekeringen waar alles in zit. Daarom is het goed om dat regelmatig te vergelijken. Welke verzekeraar heeft een beter aanbod? Deze check hoeft niet speciaal in december. De meeste verzekeringen kunt u elke maand wijzigen. Maar het ligt anders bij een ziektekostenverzekering. Die lopen meestal voor een heel jaar vanaf 1 januari.”

Tip 4: Kijk jaarlijks apart naar uw ziektekostenverzekering

“Daarom zou ik de ziektekostenverzekering wel altijd in december los bekijken en eventueel aanpassen,” tipt Naron. “Wat verwacht u aan kosten voor het volgende jaar? Verwacht u komend jaar geen kosten voor medicijnen of ziekenhuiskosten? Overweeg dan om een hoger eigen risico te nemen. Want dat bespaart een hoop premie. Medische kosten uit een aanvullende verzekering vallen niet onder het eigen risico. Denk aan bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartskosten. Dus daarvoor hoeft u het niet te laten om uw eigen risico te verhogen. Verwacht u juist wel bepaalde medische kosten volgend jaar? Zorg dan dat uw eigen risico en het aanvullend pakket daarop is afgestemd.”

Grote prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kleine tips als u overweegt over te stappen naar een andere (goedkopere?) verzekeraar:
    -is er sprake van een wachttijd alvorens een zaak mag worden aangemeld?
    -is het pakket volledig gelijk?

    […] Neem uw verzekeringen door: Welke heeft u nodig en welke niet? […]