Registeren Inloggen

Nieuwe wet biedt bedrijven toegang tot uw betaalgegevens

Andere partijen die toegang krijgen tot uw veilige bankomgeving. Dat klinkt als een nachtmerrie maar met de nieuwe Europese wet PSD2, wat staat voor Payment Service Directive 2, is dit mogelijk. Maar alleen als u hier toestemming voor geeft.

Met de nieuwe wet is het voor bedrijven mogelijk om, met uw toestemming, inzicht te krijgen in uw saldo en betalingen. Kort gezegd uw betaalgegevens. Ook kunnen bedrijven betalingen voor u uitvoeren.

Betaalmogelijkheden

De Europese Unie wil met deze wet zorgen dat niet de bank maar uzelf de baas wordt over u betaalgegevens. Op dit moment kunt u alleen betalen met de betalingsmogelijkheden van de bank. Zoals de pinpas en het online bankieren. Door de nieuwe wet ontstaat voor externe bedrijven de mogelijkheid om nieuwe betaalmethodes te ontwikkelen. Denk hierbij aan het betalen met vingerafdruk in de supermarkt. Met de nieuwe wet wordt het mogelijk om bankrekeningen die bij verschillende banken zijn geopend te beheren op één pagina.

Toestemming

Bedrijven die zich willen ontfermen over een bankrekening moeten wel een bankvergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB) of een andere Europese toezichthouder. “Als dat niet zo is, kan er niks gebeuren met uw geld, want die partij kan gewoon nergens bij” laat DNB directeur Petra Hielkema aan de NOS weten. “Maar als er een vergunning is, kan het bedrijf de vraag stellen of je toegang wilt geven tot de bankrekening. Daar moet je dan goed over nadenken.” Uiteindelijk kiest u als consument zelf of u een bedrijf toestemming geeft om uw bankgegevens in te zien.

U kunt altijd nog na de tijd uw toestemming weer intrekken. ‘Voor het uitvoeren van betalingen moet u telkens opnieuw toestemming geven. Als u meer inzicht in uw betalingen wilt krijgen, geeft u één keer toestemming die tot 90 dagen geldt’ valt op de website van de DNB te lezen.

Publiekscampagne

De Nederlandsche Bank komt deze week met grote publiekscampagne, met tv- en radiospotjes en een website. Het doel van deze campagne is om mensen te informeren over de de nieuwe PSD2 wet en de mogelijkheden die de wet biedt.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie