Registeren Inloggen

Petitie gestart tegen hoge parkeerkosten ziekenhuizen

Wie met de auto naar het ziekenhuis gaat, wordt vaak geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Een dagkaart kost in sommige gevallen 36 euro. Volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft het er alle schijn van dat parkerende zieken worden gebruikt als melkkoeien. Daarom heeft de organisatie de petitie ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoekers weer betaalbaar’ in het leven geroepen.

KBO-PCOB krijgt vanuit de achterban veel meldingen over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. Vooral mensen die langere tijd geregeld het ziekenhuis moeten bezoeken betalen vaak honderden euro’s voor het parkeren. Niet alleen de patiënten zelf betalen de hoofdprijs; ook hun mantelzorgers moeten diep in de buidel tasten.

Om dit probleem op te lossen is KBO-PCOB de petitie ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoekers weer betaalbaar’ gestart. Iedereen die dit wil, kan de petitie tekenen en zo laten weten dat hij of zij het niet eens is met het huidige parkeerbeleid van de ziekenhuizen. De ouderenorganisatie wil de resultaten van de petitie in mei 2019 aanbieden aan de Tweede Kamer, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen. Vervolgens moet er gekeken worden hoe nu verder. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft zich al uitgesproken over de exorbitante parkeerkosten bij ziekenhuizen. Zij noemt de parkeertarieven bij ziekenhuizen in De Telegraaf ‘een van de raarste dingen van ons land’.

Gratis parkeren is zeldzaam

Er wordt al jaren gediscussieerd over de parkeerkosten van ziekenhuizen. Er zijn Kamervragen over gesteld en de bespaarwebsite kortingscode.nl heeft onderzoek gedaan naar welk ziekenhuis het duurst is. Dit onderzoek wijst ook uit dat er in Nederland slechts 9 ziekenhuizen zijn waar gratis geparkeerd kan worden. Dit geldt onder meer voor het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het ETZ Waalwijk in Waalwijk. De rest van de ziekenhuizen waar gratis geparkeerd mag worden, liggen allen buiten de Randstad. Wie in Amsterdam naar het ziekenhuis moet, is over het algemeen het meest kwijt. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (locatie Oost) in Amsterdam is het duurst met 4 euro per uur.

Niet altijd een melkkoe

Volgens de ziekenhuizen zelf zijn de parkeerkosten niet voor niets zo hoog. Uit recent onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat de tonnen die hier jaarlijks mee worden opgehaald, gestoken worden in het beschikbaar houden van de parkeergelegenheden. Ziekenhuizen moeten hier immers ook voor betalen. Uit analyse van de regionale krant blijkt dat er in elk geval dat de ziekenhuizen in Den Helder, Zaandam, Hoorn, Purmerend, Alkmaar en Beverwijk geen winst maken door de parkeerkosten.

(BRON: MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ik heb afgelopen jaar ruim 1100 euro parkeerkosten
  In het UMC Utrecht afgetikt
  Met name door dialyse

   Deze kosten kun je volgens mij gewoon declareren bij het ziekenfonds.
   En waarom maakt U geen aanspraak op Taxivervoer.
   U betaald dan een eigen bijdrage van iets meer dan 100 euro per jaar.
   En U wordt dan elke keer als U moet dialyseren opgehaald en weggebracht

  Parkeren bij Spaarne Hoofddorp betaal je per uur 1 Euro. Als je na 61 minuten afrekent, betaal je 2 Euro. Kassa!