Registeren Inloggen

Steeds meer winkels geopend op eerste kerstdag

We beginnen er al aan te wennen dat verschillende supermarkten tijdens de feestdagen open zijn. Zeker op tweede kerstdag, maar uit onderzoek van openingstijden.nl blijkt dat in 2019 op eerste kerstdag ook steeds meer andere soorten winkels open zijn. En niet alleen in de randstad.

Supermarkten

In 2018 is een kwart van de supermarkten reeds geopend op eerste kerstdag. Dit jaar stijgt dat percentage naar 1 op de 3 supermarkten. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is zelfs al zo’n 70 procent van de supers geopend. In totaal zijn er daarmee ruim 1.200 supermarkten geopend. In de Biblebelt houden veel winkeliers de deuren nog wel gesloten, blijkt uit de gegevens van openingstijden.nl.

Bouwmarkten

Klussen op eerste kerstdag is misschien niet zo heel erg voor de hand liggend, maar het is een mogelijkheid. Een aantal bouwmarkten, zoals in Eindhoven en Amsterdam opent dan namelijk de deuren. Het is wel nog even zoeken, want in 2018 zijn er in totaal 12 van geopend en dit jaar gaat het om 15 filialen. Op tweede kerstdag is het merendeel van de bouwmarkten zoals de Gamma, Karwei en Praxis geopend.

Drogisterijen

In de cijfers van openingstijden.nl is te zien dat steeds meer drogisterijen hun vestigingen openen op eerste kerstdag. Zijn dat er in het geval van Kruidvat nog 54 in 2018, dit jaar gaan er maar liefst 118 filialen open. Waarvan ook verschillende buiten de randstad. Een woordvoerder vertelt tegenover AD dat de klanten niet alleen voor de laatste kerstcadeautjes komen, maar ook voor de dagelijkse benodigdheden als luiers of shampoo. Ook vestigingen van Etos en Trekpleister zijn dit jaar geopend op eerste kerstdag, maar in dit geval gaat het vooralsnog om kleine aantallen.

Warenhuizen

Die kleine aantallen gelden ook nog voor warenhuizen als Hema, Blokker en Action. In het geval van Action gaat het dit jaar om 28 filialen, tegenover 5 in 2018. Ondanks dat het nog om kleine aantallen gaat is ook daar dus wel degelijk groei te zien.

Steeds gebruikelijker

De winkels reageren daarmee op de vraag van de klant. Nu doet het grootste deel van de klanten hun inkopen nog vóór de kerstdagen, maar een groeiende groep maakt er gebruik van dat het ook op eerste en tweede kerstdag mogelijk is. Daar moet dan ook personeel voor te vinden zijn, maar winkels als Kruidvat en Action ondervinden daar naar eigen zeggen geen moeilijkheden mee. Volgens een woordvoerder van Action zijn er genoeg mensen die bijvoorbeeld vanuit religieuze achtergrond geen kerst vieren en liever op andere feestdagen vrij zijn.

Uit eten met kerst

Terwijl bij winkels een tendens te zien is dat er steeds meer van open zijn, is bij een steeds groter percentage restaurants juist te zien dat zij de deuren tijdens de kerstdagen sluiten. Uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat dit jaar ruim 18 procent van de restaurants gesloten is. In 2017 is dit nog 13 procent en in 2018 15 procent. KHN vermoedt dat dit te maken heeft met het zeer grote aanbod aan horeca en de krapte op de arbeidsmarkt. Het inhuren van extra medewerkers met kerst is namelijk relatief duur.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie