Registeren Inloggen

Tips om buitenlandse cheques toch te verzilveren

Sinds 1 januari 2021 kan bij geen enkele Nederlandse bank een buitenlandse cheque worden verzilverd. Tienduizenden mensen zitten met hun handen in het haar. Hoe komen ze aan hun geld? Meldpunt-kijkers geven tips hoe zij dit probleem hebben opgelost.

Meldpunt en buitenlandse cheques

Vrijdag 26 februari 2020 besteedt Meldpunt aandacht aan het probleem van buitenlandse cheques die hier niet geind  kunnen worden. Waar gaat het over? In het kort: 42.000 mensen met een Amerikaanse nationaliteit ontvangen vanuit Washington cheques om het coronaleed te verzachten. Inmiddels hebben ze twee cheques ontvangen met een totale waarde van 1800 dollar. Een derde van ongeveer 2000 dollar komt er nog aan. Fantastisch.

Tips

Maar geen enkele bank in Nederland verzilvert nog cheques. Americans Overseas maakt zich er druk over. Ook mensen die een pensioen vanuit de VS krijgen, zijn de klos. Na de uitzending krijgt de redactie tips binnen hoe buitenlandse cheques wel te innen zijn. Deze tips delen we graag met u.

Amerikaanse cheques

Mevrouw Bos-van Schooten heeft jaren in de VS gewerkt en ontvangt haar pensioen via Social Security. De Amerikaanse Social Security heeft een kantoor in Ierland.  Ze storten de dollars omgerekend in euro’s op haar Nederlandse bankrekening .Voor meer informatie gaat u naar:  Social Security | U.S. Embassy in Ireland

Het is bedoeld voor in inwoners van Ierland, Nederland, Belgie en Luxemburg. Helaas staat er geen telefoonnummer bij.

Canadese cheques

Ook instanties in Canada werken nog met cheques. Mies Gerbrands krijgt elke maand een cheque vanuit Canada met haar pensioen. Ze is er achter gekomen dat door middel van een aanvraagformulier, een zogenoemd Enrollment Form het geld rechtstreeks op haar bankrekening wordt gestort. Het formulier is te krijgen via dit adres:

Receiver General for Canada
P.O. Box 50000
Matane, Quebec
G4W 4R6 Canada

Het gaat niet van een leien dakje

Het gaat helaas niet snel, volgens Mies Gerbrands moet je er wel enige moeite voor doen.  De heer Struve  ontvangt ook cheques vanuit Canada. Bij de heer Struve gaat het gemakkelijk: even bellen met Canada en “gewoon je IBAN nummer van je bank in Nederland doorgeven, ging perfect”.

Franse cheques

Chantal d’Oliveira is Francaise en woonachtig in Nederland. Zij ontvangt tot voor kort cheques vanuit Frankrijk. Daar kan ze nu in Nederland niets meer mee. Ze heeft de Franse instanties, die voorheen haar de waardepapieren toestuurden, geïnformeerd. Geen probleem: haar geld wordt nu door middel van IBAN op haar rekening gestort.

Beste tip: Transferwise

Jan Breestraat komt wat ons betreft met de beste tip voor cheques van de Amerikaanse overheid. Open als Nederlander een rekening bij “TransferWise” en zet uw rekeningnummer op de juiste plek van het Amerikaanse belastingformulier (aangifteformulier). U krijgt dan geen cheques meer. Het geld wordt door de Amerikaanse belastingdienst IRS netjes op uw rekening van TransferWise gestort.

Berichtje: er staat geld op uw rekening

Zodra geld op de rekening is gestort stuurt TransferWise  een berichtje naar de rekeninghouder. U kunt vervolgens het geld overboeken naar uw normale Nederlandse rekening. Volgens Jan Breestraat werkt het “perfect”, ook voor transacties vanuit andere landen.

Geef een reactie

Reacties (17)

  Ik heb een tijd geleden al via e-mail contact opgenomen met SSA in Ierland. Zij zeggen dat ze niets voor ons kunnen doen en verwezen me naar IRS.gov. de website van Internal Revenue Service . Een brief geschreven met het verzoek het geld over te maken op onze bankrekening. Maar nog steeds geen antwoor. Ook geprobeerd te bellen maar daar was geen door komen aan.

  Ik ontvang elke maand een klein pensioen van Social Security US. Deze betaling wordt gestort in Euro’s op mijn ABN-AMRO bankrekening. Tot mijn verbazing en verrassing ontving ik de Economic Impact Payment in de vorm van cheques in mijn brievenbus. Niets vermoedend bood ik de eerste cheque van $ 1.200 aan bij mijn ABN-bank. Daar werd vastgesteld, dat het ging om een geldige cheque maar dat zij niets voor mij konden doen. Als een ongelovige Thomas heb ik toen contact gezocht met meerdere Banken in NL, inclusief de Citi Bank op Schiphol. Ook de KBC Bank, filiaal Baarle Hertog benaderd. Maar daar heb je voor het verzilveren van de $-US-cheques een bankrekening nodig en voor een dergelijke rekening economische banden met België. En die heb ik niet. Nu lees ik over de mogelijke transactie via Transfer Wise. Dat is nog een poging waard.

   Ik heb alle methoden die u beschrijft geprobeerd. Transferwise meldt dat ze geen cheques innen.
   Ik vond een service genaamd US Tax Collect van het bedrijf TT Express Ltd. in Litouwen. Zij geven aan dat ze mijn economic impact payment kunnen innen. Ze zeggen ook op hun website een licentie van de Centrale Bank van Litouwen te hebben, hetgeen die bank mij telefonisch bevestigde. Ik heb nu een cheque opgestuurd. Het risico is dat het niet lukt maar anders verloopt hij toch. Als ik slaag laat ik het natuurlijk weten.

  Vandaag geld ontvangen voor mijn economic impact payment vanuit Litouwen.
  Als proef een check opgestuurd naar US TAX Collect in Litouwen die succesvol verliep.
  Schrijf in voor een account bij US TAX Collect. Vervolgens stuur je een kopie van paspoort en check op. Daarna ontvang je een bevestiging van de inschrijving. Men wordt verzocht de check aangetekend op te sturen. Het duurde ca 12 dagen en kostte ca. € 15.00. Vervolgens bevestiging van ontvangst en een verzoek een rekening te openen bij Payoneer een internationale betaalinstelling. Die accepteert alleen bedrijven en daarom ontving ik een verzoek om mijn IBAN nr. te sturen. De betaling geschiedde daarop direct en 1 dag later was het geld op mijn bankrekening.
  Ik werd steeds uitstekend geholpen door Monika, custom relations manager, bereikbaar op info@ustaxcollect.com
  Kosten $ 25.00 en 3% van de waarde van de check. Ik berekende dat ik een koers van € 0.82 voor een dollar ontving. ,Dat is gelijk aan de koers die op Internet vandaag geboden wordt..

   Zijn er meer ervaringen met US Tax Collect? Ik aarzel erg omdat ik om een account te openen een kopie van mijn paspoort moet mailen en ik mijn BSN nummer niet wil verstrekken.

   Ik heb mijn check vandaag opgestuurd. Op mijn kopie van het paspoort heb ik de cijfers en letters zwart gemaakt onderin en rechts boven. Mijn volledige naam heb ik laten staan.
   Je BSN staat op de eerste pagina, heb alleen de pagina met mijn foto verzonden.
   Word vervolgd.

   Was erg blij met uw berichten, helaas is het vervolg verdwenen. Waarin u schrijft dat deze oplossing op TV vermeld zou moeten worden om duizenden andere mensen te helpen.
   Ik wacht nu 14 dagen en hoop dan toch volgende week bericht te krijgen van ontvangst van de check.
   Waar kan ik uw verdere mededelingen hieromtrent vinden?

   Ik wilde melden dat ik zonder problemen de check voor de Economic Impact Payment
   geïnd heb via US Tax Collect. Het bedrag is gestort op mijn IBAN bankrekening, nadat ik dit vooraf had verzocht.
   Tijdsduur: 6 dagen voor aangetekend versturen van de check, 10 werkdagen voor het verzilveringsproces en 1 dag voor transfer naar IBAN rekening. Voor die laatste transfer wordt $ 10 in rekening gebracht. Contacten met het bedrijf waren zakelijk en vriendelijk, zowel telefonisch als schriftelijk. Niets op aan te merken.
   Ik wilde Gerard Vinks bedanken dat hij mij op dit spoor heeft gezet!!!

   Gerard,

   Weet jij nog wat je hebt aangevinkt toen je bij Payoneer een account moest maken?

   “E-commerce owner, Freelancer, Marketplace or Enterprise, Service provider, other”

  Goedendag, ik heb een vraag aan Jan Breestraat. Ik heb een rekening geopend bij Wise oftewel Transferwise. Maar hoe komt IRS dan te weten dat dit mijn rekening nummer is waar ze op moeten storten? Ik heb geen belasting formulier van IRS waarop ik het kan invullen. Of weet niet welke van de formulieren ik van hun website zou moeten downloaden en waar ik dat dan heen zou moeten sturen.

  Ik heb gisteren ook een cheque opgestuurd naar US Tax Collect, zoals aangegeven door Gerard Vinke. Met name zijn eerste probeersel met goed gevolg heeft mij over de streep getrokken. Het feit dat je de cheque zomaar opstuurt zonder garantie is moeilijk.
  Als dit lukt zal ik ook de resterende 3 cheques van mij en mijn vrouw op deze manier verzilveren. Weliswaar tegen 10% kosten, maar ING was ook niet gratis.
  We houden jullie op de hoogte,

   Jelle Kasperma
   Heb jij het geld gestort gekregen op jous rekening? Want ik lees er verder niets over.
   Met vr. gr. mevr Jeanne Litzouw

  Ik kwam ook nergens met mijn mail aan de SSA in Ierland. Kreeg een mail terug met een hoop niet te volgen opmerkingen en verwezen me naar de IRS in de V.S. Bij de tweede uitbetaling heb ik geprobeerd het op te lossen door de cheque te cancellen, dat met grote letters op de cheque te schrijven en deze geretourneerd naar de IRS met een brief om het geld over te maken op mijn bankrekening, zoals ze dat trouwens al jaren doen met het kleine pensioentje dat ik maandelijks krijg. Er is blijkbaar totaal geen algemeen IRS registratie bestand waarop ze mijn bankrekening kunnen zien. Tot heden niets gehoord.

   Via Litouwen : Vandaag mijn geld ontvangen. Van de 1400 dollar bleef 1069 euro over. Toch mooi meegenomen aangezien ik helemaal niets verwacht had en ook weinig vertrouwen in de Litouwse omweg. Maar….
   Alles ging goed, goede terugkoppeling wat er ging generuen ieder keer en na circa drie weken: voila mijn geld is er! Zoals Vinke aangaf heb ik ook gebkozen voor “direct Deposit” en zo geschiedde!

  Ik heb mijn cheques naar Litouwen verzonden. Ik heb de cheques verzekerd. Het is 13 december in Litouwen aangekomen,zoals ik gezien heb, maar helaas nog geen bericht ontvangen.
  Wat kan ik hieraan doen?
  Het staat overal zo makkelijk beschreven!

   Het heeft lang geduurd. Kennelijk ivm de feestdagen, maar beiden cheques zijn nu geïnd. Dus het is allemaal goedgekomen gelukkig.
   Ik wil bij deze alle anderen mensen bedanken voor hun tips.
   Jammer dat het nog steeds niet in Nederland kan.
   Ik heb de cheques laten verzekeren en opgestuurd naar Litouwen.

  Mijn schoonvader had het zelfde probleem met de US cheque. Na lang zoeken heeft hij de oplossing gevonden.
  In Duitsland bij de Reise Bank wordt de cheque zonder probleem uitbetaald. Even bellen van te voren.
  w.o. Krefeld. (tel.: 0049-2151.6439.036)
  Adres in Krefeld Königstrasse 135

  Zorg voor paspoort en milieusticker via ANWB.
  Engels sprekend.
  Maximum bedrag US$ 1500