Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Onduidelijkheid over reparatie AOW

De boosheid over de kabinetsplannen om de AOW los te koppelen van het minimumloon is nog niet voorbij. Ouderenbonden vinden het, ondanks de uitleg in de Tweede Kamer, onverteerbaar dat de AOW niet langer meegroeit met het minimumloon. Gepensioneerden met een smalle beurs worden onevenredig hard getroffen door de maatregel, zeggen zij in Meldpunt.

Voedselbank

Harry Foort (66) is gepensioneerd taxichauffeur. De laatste tien jaar was hij arbeidsongeschikt en leefde hij van een WAO-uitkering. Toen hij in november vorig jaar voor het eerst AOW kreeg, bleek die zo’n 300 euro lager dan zijn WAO. Zijn aanvullend pensioen is niet hoger dan 225 euro per maand. Hij gaat er dus op achteruit. Helemaal omdat de prijzen van boodschappen en energie flink stijgen. Foort ziet de problemen ook bij medebewoners in zijn seniorenflat. Hij kookt daarom extra en deelt zijn eten met die medebewoners.

Ook Clara (69) en Sjaak Sies (79) moeten rondkomen van alleen AOW. Dat redden ze door creatief te zijn op financieel gebied. Zelfgemaakte taarten op verjaardagen, kleding van de kringloop en vooral de aanbiedingen zoeken. Dure vakanties hoeven ze helemaal niet, maar als alle prijzen blijven stijgen en de AOW achter blijft, dan gaat ‘wel een keer een grens over’. Clara en Sjaak zijn de grondleggers van de voedselbank. Clara: ‘Voor de doorsnee AOW’er zal het een enorme gene zijn om bij de voedselbank aan te kloppen maar dat zal op deze manier toch gaan gebeuren. Daarom moet dit plan dus zo snel mogelijk van tafel.’ Elles de Bruin praat er over door met Anneke Sipkens van ouderenbond ANBO en SP Tweede Kamerlid Bart van Kent.

Herintredende prepensioeners

En verder in Meldpunt: veel prepensioeners willen graag weer aan het werk, maar durven niet, uit angst voor de Belastingdienst. Die zou namelijk torenhoge belastingaanslagen kunnen opleggen. Is die vrees terecht? MAX Ombudsman Rogier de Haan vertelt welke vragen er leven. Ben Schuurman van de Belastingdienst legt uit wat een herintredende prepensioener wel én vooral niet moet doen.

Kijk vrijdag 21 januari om 20.05 uur naar Meldpunt op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (10)

  Als AOW’r volg ik de vele nietszeggende woorden van onze premier op de voet.
  Een uitgestoken hand. Veel geblabla, zoals altijd. Nu gaat het ons ook echt raken. Mijn vrouw ontslagen na een tijdelijk contract, -na 3 verlengingen wegwezen- (ter bevordering van de werkgelegenheid), en ik met een klein pensioen.
  De prijzen blijven stijgen.
  MAAR: de ontkoppeling van de AOW is nog helemaal niet zeker.
  In de eerste kamer haalt de coalitie het niet. Heeft u mevrouw Ploumen gezien en meneer Eerdmans? Zij hebben de toezegging gedaan het voorstel niet te steunen.
  ‘Bespaar de moeite’ zei de laatste tegen Rutte.

  Ik blijf me verbazen dat mensen met een hoog inkomen, zoals onze oud vorstin Beatrix, ook ruim € 10.000 AOW per jaar ontvangt terwijl ze € 500.000 per jaarlijks ontvangt. Ik denk dan, doe daar eens wat aan want zo zijn er veel mensen die de aow helemaal niet nodig hebben maar het toch krijgen en dat terwijl er mensen zijn die geen nagels hebben om hun kont te krabben.

   juist ,je hebt gelijk ,is helemaal scheef gegroeid in dit land en de politiek doet er niets aan.

  geweldig he zoals rutte nederland geslopt heeft en ja met d66 cda cu pvda ze deden allemaal MEE

   Zo is het! niet alleen liegt Rutte de hele boel aan elkaar, zijn partij en de meelopende partijen doen vrolijk mee. De CU heeft me het meest geërgerd de afgelopen regeerperiodes, als de coalitie even niet de benodigde stemmen dreigde te halen waaide de CU gelijk mee. Tegen het wisselgeld van 30 zilverlingen is deze partij bereid zijn stem gegeven op beperkende plannen uit de VVD-koker.

  […] driver on disability benefits, is no stranger to Rotterdam and Hilversum either. He was earlier a guest at broadcaster MAX about the hole in his pension. On her LinkedIn profile states that Nasrien Nasibdar – mother of […]

  […] taxichauffeur in de WAO, geen onbekende is in Rotterdam en ook niet in Hilversum. Hij was eerder te gast bij omroep MAX over het gat in zijn pensioen. Op haar LinkedIn-profiel staat dat Nasrien Nasibdar – moeder van […]

  […] cojo que recibe beneficios por discapacidad, tampoco es ajeno a Róterdam o Hilversum. el fue antes un invitado en la emisora ​​​​MAX sobre el agujero en su pensión. Sobre su Perfil de Linkedin afirma que Nasrien Nasibdar, madre de […]

  […] taxichauffeur in de WAO, geen onbekende is in Rotterdam en ook niet in Hilversum. Hij was eerder te gast bij omroep MAX over het gat in zijn pensioen. Op haar LinkedIn-profiel staat dat Nasrien Nasibdar – moeder van […]

  […] taxichauffeur in de WAO, geen onbekende is in Rotterdam en ook niet in Hilversum. Hij was eerder te gast bij omroep MAX over het gat in zijn pensioen. Op haar LinkedIn-profiel staat dat Nasrien Nasibdar – moeder van […]