Registeren Inloggen

Alleen nog hoogstnoodzakelijke huisartsen- en wijkzorg mogelijk

Alleen de hoogstnoodzakelijke huisartsenzorg en wijkverpleging is op dit moment nog haalbaar. Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ in een gezamenlijke boodschap.

Druk neemt toe

De druk op deze zorg neemt nu heel snel toe. En dat komt door de toenemende vraag naar zorg aan huis in combinatie met het hoge aantal zorgverleners. Terwijl velen thuiszitten door ziekte en quarantaine.

Ziekenhuizen en verpleeghuizen overvol

Mensen kunnen steeds minder terecht in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Omdat die overvol zitten door het hoge aantal coronapatiënten. En daardoor neemt de druk op de huisartsen- en wijkzorg toe. Dat schrijven de organisaties in hun boodschap. “Huisartsen en hun team, (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden zetten alles op alles. Om de hoogstnoodzakelijk zorg goed te blijven verlenen. Dit kan alleen als we een deel van de normale zorg uitstellen, minder intensief of niet verlenen.”

Belangrijkste zorg moet doorgaan

De zorg is namelijk een samenhangend geheel. Zo leggen de organisaties uit. Want als de ziekenhuizen vol liggen, heeft dat direct invloed op de drukte in de huisartsenzorg, wijkverpleging en verpleeghuizen. En omgekeerd geldt dat ook. Daarom worden er regio afspraken gemaakt over welke zorg ze afschalen en hoe ze de belangrijkste zorg wel nog kunnen leveren.

Spoedeisende klachten blijven melden

Spoedeisende klachten moeten wel gemeld blijven worden. Dat zegt Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Wel zegt ze rekening te houden met langere wachttijden of andere zorg dan gewend of gewild. ”Bijvoorbeeld dat je niet meer zomaar kunt binnenlopen, dat het contact digitaal verloopt of dat je met een andere arts te maken krijgt dan normaal. We zullen hier samen doorheen moeten.”

Geef een reactie