Registeren Inloggen

Ben ik flink verkouden of is het griep?

Veel mensen die in de herfst een beetje rillerig zijn, lichte verhoging hebben en snotterend en vermoeid een dag in bed kruipen zeggen: ‘ik ben een beetje grieperig’. Maar is dit wel griep of is het een flinke verkoudheid? Dokter Ted legt uit wanneer u echt griep heeft.

Verkouden of griep?

Als u verkouden bent dan bent u snotterig en u heeft soms last van rillingen of vermoeidheid. Dit wordt veroorzaakt door verkoudheidsvirussen. “Hier hoeft u geen ernstige complicaties van de verwachten”, vertelt Ted. Toch zeggen mensen dan: Ik ben grieperig. Maar bij griep heeft u hoge koorts, koude rillingen en ligt u op bed. Soms krijgt u dan ook complicaties waardoor u naar het ziekenhuis moet.

Wanneer komt de griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenza-virus. Dit virus is nog niet in het land. Pas vanaf december, januari en februari komt het virus Nederland binnen.

Moet ik naar de huisarts?

Als u in een risicogroep zit, adviseert Ted van Essen om de huisarts snel in te lichten. Maar als u in goede gezondheid bent, kunt u het een paar dagen afwachten. “Als het steeds slechter met u gaat is het goed om contact op te nemen met uw huisarts”, zegt dokter Ted. “Stel dat u weer koorts krijgt nadat u een paar dagen beter was, dan kan dat liggen aan een bacteriĆ«le complicatie. Ga ook dan langs bij de dokter.”

Meer over griep

  • Tobias raakte door de griep in een coma. Hij overleefde het op het randje. Is het verstandig als meer mensen de griepprik halen? Bekijk de video hier.
  • En is de griepprik gevaarlijk en moet je hem ook nemen als je nooit ziek bent? Feiten en fabels over de griepprik volgens dokter Ted leest u in dit artikel.
  • Haalt u altijd de griepprik of vindt u dit niet nodig of zelfs een slecht idee? Laat uw mening achter op het forum.

Geef een reactie