Registeren Inloggen

Borstkankervereniging lanceert campagne voor borstkanker-zelfcheck opnieuw

Na kritiek van onder meer het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) lanceert de Borstkankervereniging een nieuwe versie van de campagne waarin het vrouwen tot een regelmatige borstkanker-zelfcheck aanspoort. In de oorspronkelijke versie van 3 maart leidde de aansporing in de ogen van huisartsen iets te veel tot “onnodige angst, zorgen en overdiagnostiek.”

Wat behelsde de oude campagne?

De oude campagne – genaamd Day 3was bedoeld als een simpel geheugensteuntje voor het zelf even controleren van de borsten. Dit moest helpen bij vroege opsporing van borstkanker.

In deze vorige editie van de campagne, overigens gemaakt met de beste bedoelingen van de wereld, stond om meerdere redenen het getal 3 centraal. De bedoeling was om elke 3e dag van de maand, met 3 vingers, 3 plekken van de borsten, in totaal 3 minuten te checken. Bij de campagne hoorde ook een logo, een kwartslag gedraaid cijfer 3, dat daarmee leek op borsten. Deze versie van een zelfcheckcampagne is nu stopgezet, waarna een nieuwe lancering op 3 mei 2023 zal volgen.

Wat was de kritiek van huisartsen?

Vanuit de huisartsen kwam kritiek op Day 3, die de Borstkankervereniging lanceerde samen met geneesmiddelenbedrijf MSD en met steun van (vrouwen)bladen als Flair, Libelle en Ouders van Nu. Huisdokters oordeelden namelijk dat veel vrouwen tijdens de maandelijkse menstruatiecyclus sowieso wat knobbeliger borstklierweefsel hebben. De campagne voor zelfcontrole hield daar totaal geen rekening mee. En dat vond het NHG ‘incorrect’.

Volgens Cristina Guerrero Paez, directeur van de Borstkankervereniging, lag het allemaal iets genuanceerder, maar geeft de vereniging toch toe aan de kritiek. Vandaar dat er nu een nieuwe versie komt die wél de goedkeuring van de huisartsen zal dragen.

Hoe is de nieuwe borstkanker-zelfcheck campagne?

De aangepaste campagne rept niet langer over een ‘maandelijkse’ maar een ‘regelmatige’ controle. Wel blijft de Borstkankervereniging vasthouden aan hierboven uitgelegde ‘regel van 3’, waaruit alleen de 3e dag van de maand is losgelaten. Maar alle andere referenties naar het cijfer 3 zullen blijven, inclusief het spitsvondig bedachte logo van de gekantelde 3.

Guerrero Paez benadrukt dat het gaat om een bewustwordingsproces bij vrouwen op gang te brengen. De focus is daarbij op triple-negatieve borstkanker (TNBC). Die 3 blijft daarbij een mooi geheugensteuntje. “Het is goed om alert te blijven en om te weten: hoe voelt mijn lijf, mijn borsten en zie ik verandering? We willen geen onrust creëren, maar wel bewustwording.”

Hoe vaak komt borstkanker voor?

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Op de website van het RIVM staat dat elk jaar meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker sterven in Nederland. Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80 procent van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.

Een regelmatige zelfcheck geeft natuurlijk geen garantie de ziekte te ontdekken, maar verhoogt wel de kans om er op tijd bij te zijn. Ook artsen kunnen soms een verkeerde diagnose stellen of zelfs geheel missen. Meldpunt heeft aandacht besteed aan zulke medische missers en de gevolgen daarvan.

(Bron: Borstkankervereniging, RIVM, ANP. Foto: Shutterstock).

Geef een reactie