Registeren Inloggen

COLUMN: Kan de vader van Elles naar het verpleeghuis?

“Mijn 92-jarige vader Theo woont in een flat waar veel andere ouderen wonen. Hij doet nog veel zelf en met wat hulp van de familie redt-ie het allemaal nog net. Maar wat als hij ooit naar een verpleeghuis zal moeten?

Tijdbom

De laatste cijfers over verpleeghuizen – waar onze redactie onderzoek naar heeft gedaan – zijn zorgwekkend. Het aantal wachtenden met een verpleeg- of zorgindicatie is in een jaar tijd flink toegenomen. Deze mensen zijn mentaal of fysiek in te slechte toestand om nog langer thuis verzorgd te worden. Een groeiend probleem, om niet te zeggen een tijdbom, omdat de groep 75-plussers de komende jaren fors zal toenemen.

Bijbouwen en opleiden

Om deze mensen de juiste zorg te kunnen verlenen, moeten heel veel verpleeghuisplekken gecreëerd worden. Maar daarmee ben je er niet. Er moeten ook tienduizenden zorgmedewerkers worden opgeleid. Ik keek laatst mee op een mbo-zorgopleiding in Hengelo. Gelukkig zijn er nog jongeren die voor dit vak kiezen, omdat zorg voor ouderen ze ook veel brengt.

Miljardenrekening

Ik hoop dat Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kijkt naar ‘Meldpunt’ en ziet dat het vijf voor twaalf is. Het nog langer wegredeneren of bagatelliseren van deze overheidstaak is in mijn ogen onbehoorlijk. De miljardenrekening hiervoor moet hoe dan ook betaald worden.

Multinationals

Is het een idee om ons belastingklimaat wat minder paradijselijk te maken voor multinationals? Ouderenzorg is een prima bestemming voor de winstbelasting die Shell nu niet betaalt. Er moeten meer verpleeghuizen komen en ook heel veel personeel. Zodat ouderen, zoals mijn vader Theo, een plek in een verpleeghuis kunnen krijgen indien dat onverhoopt ooit nodig zal zijn.”

Geef een reactie

Reactie

    Het kabinet Rutte/VVD heeft het merendeel van verzorgingstehuizen,cq bejaardentehuizen gesloten. De achterban van grote delen van de VVD hebben zoveel geld dat ze de zorg voor (hun) ouderen zelf inhuren, zodat ze geen verpleeghuizen en ‘bejaardenhuizen’ nodig heeft. Het sociale stelsel is daarmee gedeeltelijk uitgehold. Als u als oudere vindt dat de sluiting van verzorgingshuizen een slechte zaak is, stem dan GEEN VVD op 17 maart, zij zullen er voor zorgen dat de zorg voor ouderen nog meer wordt uitgekleed. Ga vooral wél stemmen. U kunt ook uw kinderen of andere bekenden machtigen om om uw stem uit te brengen. Gebruik Stemwijzer.nl om uw partij te kiezen, als u niet zo goed bent met computers vraag dan iemand anders die de stemwijzer.nl met u kan invullen. Stem en houd zelf (een beetje) de toekomst in de hand.