Registeren Inloggen

Coronatoegangsbewijs verdwijnt uit tijdelijke wet

Nu de maatschappij weer volop op stoom is gekomen, denkt bijna niemand meer aan coronabeperkingen. Maar de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 is er nog steeds voor alle veiligheid. Het kabinet wil nu toch het coronatoegangsbewijs (ctb) uit die wet halen.

Verlenging

De wet Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 moet elke 3 maanden verlengd worden. Bij de zesde verlenging die op 1 juni moet ingaan, gaat er toch iets veranderen. Zorgminister Ernst Kuipers kondigde dit aan na het kabinetsoverleg op 29 april 2022.

Eerst wilde het kabinet het toegangsbewijs nog in de “gereedschapskist” laten “voor het geval dat.” Want dan hebben ze iets om op terug te kunnen vallen, zodra de coronabesmettingen weer zouden oplopen. Maar de steun ervoor in beide Kamers is gering. De vijfde verlenging die nu nog loopt, dreigt al te sneuvelen in de Eerste Kamer.

Weerstand

Met het coronatoegangsbewijs kregen mensen tijdens de pandemie toegang tot bijvoorbeeld theaters en voetbalwedstrijden. Maar dan moesten ze wel eerst getest of gevaccineerd zijn of aantoonbaar hersteld van corona. Daarvoor was een QR-code in het leven geroepen. De maatschappelijke weerstand tegen de maatregel was groot. Het is niet uitgesloten dat het ctb als maatregel nog in een speciale tussenwet komt of alsnog in de Wet publieke gezondheid. Maar dat kan nog even duren.

Kuipers verwacht dat het aantal besmettingen de komende periode laag blijft. Toch sluit hij het coronatoegangsbewijs nog niet helemaal uit. In dat geval zou het kabinet toch weer moeten terugvallen op noodmaatregelen zoals in de eerste golf. Maar de tijdelijke wet is volgens hem wel het kader waarbinnen een en ander moet gebeuren.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef een reactie