Registeren Inloggen

De grootste angst van ouderen is om gehackt te worden

In de top tien van meest voorkomende angsten onder senioren, staat gehackt worden op één. Dat blijkt uit het Grote Angstonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Vier op de tien senioren vrezen om slachtoffer te worden van hackende criminelen en daarmee overtreft deze angst het krijgen van gezondheidsproblemen en de angst voor dementie, de nummers twee en drie.

Bang voor oorlog

In de top tien staan ook angsten als ‘een ongeluk in het verkeer krijgen’ (plek vijf), ‘een inbraak in de woning’ (plek acht) en ‘eenzaamheid’ (plek tien). Bijna alle senioren (90 procent) hebben wel eens angst. Vrouwen (92 procent) ietsje vaker dan mannen (88 procent). En senioren met gezondheidsklachten zijn vaker bang dan gezonde senioren. Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB: “We hebben uiteraard ook naar angst voor oorlog gevraagd. 18 procent gaf aan hier angst voor te hebben, wat al veel is. Maar vermoedelijk zal dit getal nu hoger uitvallen, omdat ons onderzoek startte voordat de oorlog in Oekraïne echt losbrak.”

Angsten zijn op latere leeftijd ontstaan

Opvallend is dat de meeste angsten van senioren pas in de laatste jaren zijn ontstaan. Vooral de angsten die met internetcriminaliteit te maken hebben, zoals hacken en de angst om op een verkeerde link te klikken, zijn van recente aard. In meer dan helft van deze gevallen zijn deze cyberangsten er in de afgelopen drie jaar bijgekomen. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Deze ‘moderne’ angsten worden veelal gevoed door berichtgeving in de media. Dit geeft een gevoel van sociale onzekerheid en legt de huivering bloot die menigeen nog heeft met computers en internet. Daar moeten we iets mee als maatschappij, bijvoorbeeld met het laagdrempelig aanbieden van cursussen. Maar ook door internetcriminaliteit harder aan te pakken.” Ook gezondheid gerelateerde angsten ontwikkelen zich doorgaans pas op latere leeftijd. Dit geldt vooral voor de angst om niet meer zelfstandig te kunnen wonen.

Praten over angst helpt

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat senioren zich doorgaans niet of nauwelijks beperken in hun doen en laten door hun angsten. Meer dan de helft (59 procent) ervaart geen beperkingen. Toch heeft angst wel een mentale uitwerking bij twee op de drie senioren (68 procent). Dit uit zich vooral in bezorgdheid, piekeren en spanningen hebben. Om hier mee om te gaan helpt volgens de meeste senioren maar één ding, en dat is praten. Driekwart van de senioren lucht zijn hart bij de partner, vrienden of kinderen om de angstgevoelens te verminderen. Professionele hulp om angsten aan te pakken, wordt nauwelijks ingeschakeld.

Aandacht

Om extra aandacht te vragen voor veilig internetten en cybercriminaliteit, is de maand april uitgeroepen tot de Maand van Senioren en Veiligheid. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat KBO-PCOB aan de slag om senioren bewust te laten worden van de digitale trucs die criminelen gebruiken en geeft de organisatie tips om hier niet in te trappen. Aan het Grote Angstonderzoek van KBO-PCOB namen 1850 senioren aan mee, met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar. Het onderzoek is afgenomen in de periode 25 januari tot 7 februari 2022.

Geef een reactie