Registeren Inloggen

Dit zijn de fabels en feiten over de griepprik

Zes miljoen mensen krijgen deze maand een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen. Over dit vaccin gaan veel verhalen de ronde, waardoor de helft van de mensen deze prik niet haalt. Wij vragen aan griepexpert dokter Ted wat wat fake news is en wat juist wel klopt. Dokter Ted van Essen: ”De griepprik is het veiligste vaccin dat we hebben.”

Voor wie is de griepprik bedoeld?

Onder andere 60-plussers, mensen met diabetes, chronisch zieken en mensen met longaandoeningen krijgen het advies van het RIVM om de griepprik te halen. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volkgsgezondheid en Milieu. Voor deze groep mensen is de prik gratis. Zij kunnen de prik halen bij de huisarts.

Werkt de griepprik?

Er is veel verwarring over het effect van de griepprik, werkt de prik nu wel of niet en zijn er vervelende bijwerkingen? Huisarts Dr. Ted van Essen zet de fabels en feiten op een rijtje.

Fabel 1: “Ik heb een griepje”

“Ik heb een griepje”. Veel mensen die een beetje koorts hebben en verkouden zijn, zeggen dat ze griep hebben of grieperig zijn. Dit klopt niet, echte griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken is. Echte griep kunt u herkennen aan deze symptomen:

 • Hoge koorts, binnen 12 uur oplopend tot 39 graden
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Heftige spierpijn en vermoeidheid
 • Keelpijn en droge hoest

Fabel 2: “Ik word ziek van de griepprik”

U kunt niet ziek worden van de griepprik, het is een dood vaccin. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen minder lekker. Lusteloosheid, hoofdpijn of zelfs een lichte verhoging zijn mogelijk op de dag van de griepprik. De bijwerkingen van de griepprik ontstaan doordat het lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie. Dat is juist goed, het betekent dat het vaccin werkt en het lichaam afweerstoffen vormt.

Fabel 3: “Het vaccin werkt niet, ik heb toch griep gekregen”.

Het vaccin werkt wel, maar niet altijd. Gemiddeld genomen helpt de griepprik in 50 procent van de gevallen. Ieder jaar wordt al in februari een inschatting gemaakt welke virussen in het najaar zullen opduiken. Er zijn heel veel verschillende griepvirussen, die niet allemaal in het vaccin zitten. Het kan dus zijn dat u toch griep krijgt, ondanks dat u de griepprik heeft gehad. Als dat zo is, krijgt u de griep minder heftig dan wanneer u geen prik zou hebben gehaald. Hierdoor vermijdt u ziekenhuisopname. Het griepvirus verandert ieder jaar, daarom moet u ook ieder jaar de griepprik halen.

Fabel 4: “Ik ken iemand die dood is gegaan door de griepprik”

Er kunnen lichte bijwerkingen zijn als u de griepprik hebt genomen. Maar er zijn ook mensen die allerlei andere klachten aan de griepprik wijten. Er gaan het hele jaar door mensen dood. Als 3,5 miljoen mensen de griepprik krijgen dan is het logisch dat een aantal van hen overlijden, dat zou sowieso gebeuren. Maar je gaat niet dood door de griepprik, dat verband is nog nooit aangetoond.

Fabel 5: “Ik krijg nooit griep, dus ik hoef geen griepprik”

Slechts 5 tot 10 procent van de mensen krijgt griep, dus het kan goed zijn dat je 10 jaar lang geen griep krijgt. ‘Ik ben zo gezond’, hoor je mensen dan zeggen. Dat is niet waar, je hebt gewoon geluk.

Fabel 6: “Regelmatig griep krijgen maakt me sterker”

Dat is onzin, daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Fabel 7: “Ik wil niet dat iemand gif in mij spuit”

Het griepvaccin is geen gif. U krijgt een afgezwakte vorm van het griepvirus toegediend, maar het is geen levend virus waardoor u er niet ziek van kunt worden. Door het krijgen van de griepprik ontwikkelt u afweerstoffen en bent u niet of minder vatbaar voor griep. Het griepvaccin is het veiligste vaccin dat we kennen, vergeleken bij bijvoorbeeld kindervaccinaties.

Wanneer moet ik aan de bel trekken?

Als u hele hoge koorts heeft, verward, kortademig en heel erg ziek bent, bel dan meteen de dokter. Het kan griep zijn maar ook een longontsteking. Hiertegen moet u antibiotica krijgen.

Hoe voorkom ik griep?

 • Niet in aanraking komen met iemand die griep heeft, maar dat is lastig
 • Handen vaak wassen
 • Geen hand geven als u denkt dat iemand griep heeft

Door griep in een coma

Bekijk ook het verhaal van Tobias. Hij raakte door de gewone griep in een coma. De video bekijkt u op deze pagina. Bent u van plan de griepprik te nemen? Of heeft u meer vragen aan dokter Ted over de griepprik? Deel uw mening of vraag op het forum.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Mensen die epilepsie hebben en daar over heen zijn te ge groeit als kind mogen geen griepprik hebben omdat de epilepsie weer wakker wordt gemaakt.

  Vaccins zijn NIET 100 % veilig. Tevens zitten er stoffen in voor de houdbaarheid die vaccins niet veiliger op maken. ER is veel te doen omtrent vaccins, Is bewezen dat griepvaccins NIET helpen. Het is niet vooruit te weten welke griep op komst is. Tevens is het dik 20 jaar geleden dat ik een vaccinatie heb gehad. Ik ben nooit ziek en ook geen nare kwalen. Van vaccins krijg je alleen maar ziektes en kwalen waaronder zelfs kanker. Vele doktoren hebben banden met de farmaceutische industrie want die willen zoveel mogelijk medicijnen en vaccins verkopen om nog meer winst te maken. Deze industrie maakt miljoenen winst over de rug va zieke mensen. Als wij niet meer ziek zijn verdienen zij niets meer aan ons. Er zijn gelukkig toch onafhankelijke wetenschappers en doktoren die hierover de waarheid vertellen qua vaccinaties en medicijnen. Tevens keurt de farmaceutische industrie hun eigen medicijnen dus keurt zijn eigen vlees en het wordt NIET gekeurd door ONAFHANKELIJKE instituten. De waarheden over vaccins kun je lezen op stichtingvaccinevrij.nl, opgezet door verontruste moeders die zelf op onderzoek zijn gegaan omdat zij steeds minder vertrouwen hadden in vaccinaties bij kinderen en echte onafhankelijke wetenschappers hebben gevonden die grondig onderzoek hebben gedaan met de uitkomsten en vele artikelen die geschreven zijn door de jaren heen in buitenland die daar ook allerlei vaccins hebben onderzocht en rapporten hebben geschreven met hun bevindingen. Tevens veel te vinden op de site van wanttoknow.nl onder hoofdstuk gezondheid. Ons wordt heel veel informatie onthouden en dom gehouden en niet de waarheid verteld, zelfs gelogen. De overheid neemt het niet zo nauw met de gezondheid van zijn burgers anders steunen ze de multinationals niet die ongezonde produkten produceren. Alles draait tegenwoordig om geld en macht, een leven telt niet meer mee. Men moet eens weten eens weten wat er nog meer boven ons hoofd hangt ! Binnen 10 jaar totaal geen vrijheid meer, zie maar in China, dat komt hier ook. Contant geld wordt afgeschaft en overheid krijgt beschikking om je bankrekening te blokkeren zodat je niet meer bij je geld kunt (website handjecontantje) daar kun je alles lezen hierover.

   Beste Mango60,
   Uw complot theorieën zijn nergens op gebaseerd en kwalijk. Ik hoop dat mensen zich niet door uw angstverhaal laten misleiden, maar nog eens het bericht van Dokter Ted van Essen ter harte nemen: ”De griepprik is het veiligste vaccin dat we hebben.”

   De griepprik is eigenlijk de allergoedkoopste aanvullende zeiktekostenverzekering die men kan krijgen. In de meeste gevallen kost het helemaal niks en daarvoor daalt de káns dat je een week doodziek op bed ligt met 50%.
   Ter bescherming van zwakkeren zouden ook allen die in zorg-beroepen werken, zich moeten laten vaccineren.

  Anjo
  Jarenlang heb ik de griepprik gehad. Ik voelde me dan de hele winter gammel, beetje op en af. Nu haal ik al een aantal jaren geen griepprik meer, ik kom de winters prima door en ik voel me een stuk prettiger in de winter.
  Ieder mens reageert anders en wat ‘algemeen’ geldt, hoeft echt niet voor iedereen op te gaan. Voorlopig haal ik geen griepprik in oktober.
  Maak dus zelf een voor jou juiste keuze.

  Zelfde reactie als Anjo (dank daarvoor): tweemaal griepprik en dan tot zelfs in het voorjaar gammel. Bovendien nog meer griepachtige verschijnselen en sommige bijna doorlopend. Zonder griepprik gaat het ook mij al jaren relatief veel beter. Ik reageerde ook ooit helemaal averechts op interferon; DKTP: geen noemenswaardige last gehad.
  Heeft iemand (o.a. van de deskundigen) een nadere verklaring dan dat niet eenieder volgens de algemene regel reageert? Welke VERSCHILLEN IN IMMUUNSYSTEMEN kunnen dit verklaren? Hoe zouden zulke mensen reageren op Covid-19 vaccins – welke soorten ervan zouden die / we moeten kiezen of vermijden?