Registeren Inloggen

Vallen is voor ouderen te vaak dodelijk. Doe een cursus valpreventie

Dagelijks belanden 280 65-plussers door een val op de Spoed Eisende Hulp. Elke dag overlijden 14 ouderen aan de gevolgen van een val. Deze schrikbarende cijfers zijn afkomstig van het Kenniscentrum Letselpreventie VeiligheidNL. Wat kunt u eraan doen? Zorg dat u actief blijft, eet goed en gezond en neem een cursus valpreventie. Wacht niet met zo’n cursus, maar doe deze cursus als u nog fit bent.

Vallen

Erwin Brunink werkt als verpleegkundige op de IC en op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Hij ziet bijna dagelijks 65-plussers binnenkomen die in huis of buiten zijn gevallen. Ze hebben vaak een gebroken pols, een hoofdletsel, een gebroken heup of erger. Vaak verandert daarmee in een klap het leven van de gevallene. Herstel verloopt bij 65-pussers langzamer, en door de angst om nog een keer te vallen worden velen inactief. “Vallen is nu al de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen,” stelt het Kenniscentrum Letselpreventie VeiligheidNL.

Hoe komt het dat ouderen sneller vallen dan jongeren?

Naarmate de jaren toenemen worden de gewrichten stijver, verzwakken de spieren en wordt het zicht minder scherp. U raakt letterlijk sneller uit balans, en de reactiesnelheid gaat achteruit. Medicijnengebruik draagt ook bij aan valpartijen. Zo kunnen bloedverdunners duizeligheid veroorzaken en sommige medicijnen hebben sufheid tot gevolg. Raadpleeg dan ook altijd uw huisarts over de bijwerkingen van de pillen die u slikt. Pas ook op voor alcohol. Het is een niet te onderschatten boosdoener. Drink niet of drink met mate.

Wat kunt u eraan doen?

Om de spiermassa niet te laten verslappen is het absoluut nodig om te bewegen. Wandel, ga naar de fitness, doe oefeningen thuis en eet gezond en voldoende. Veel ouderen eten te weinig, met als gevolg ondervoeding. Leg een extra plakje kaas op de boterham, eet een worstje meer of drink af en toe een glas chocomel met een lekkere toef slagroom.

Let ook op hoe u het huis inricht. Geen losse vloerkleedjes, geen rommel in de loopruimte. Zorg voor een stevige leuning in het trapgedeelte en voor goed schoeisel om grip te hebben op de vloer. Handig is ook een hoge toiletpot, een hoge stoel in de huiskamer en anti-slipstickers in de badkamer. En heel belangrijk: een goede verlichting.

Cursus valpreventie

De meeste ouderen hebben niks met een cursus valpreventie. “Waarom zou ik?” U kunt het vergelijken met een uitgezonden onderwerp van Meldpunt over fietshelmen. De meeste 65-plussers wimpelen zo’n helm af. “Niks voor mij.” Inderdaad niks voor u… Totdat u valt en – zoals het voorbeeld in het onderwerp over fietshelmen – bijkomt in de ambulance met een grote hoofdwond.

Doe een cursus valpreventie. U leert vooral hoe balans te houden en op te staan. Dat laatste is belangrijker dan u denkt. Kinderen zitten of liggen op de grond en staan een seconde later weer overeind. Bij een 65-plusser gaat dat moeizamer, en bij sommigen helaas helemaal niet meer. Stel: u bent gevallen en u kunt niet meer opstaan, wat dan? Doe daarom een cursus valpreventie. Doe het nu, nu u nog fit bent. Wacht er niet mee.

VeiligheidNL | Kenniscentrum Letselpreventie

Google op valpreventie in uw stad of omgeving en zoek uit waar en wanneer deze gegeven wordt en ga voor meer informatie naar de site van VeiligheidNL. Dat is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Zij zetten zich in om het leven van miljoenen mensen in Nederland veilig(er) te maken. Klik hier voor valpreventie bij ouderen.

Verder zijn de volgende documenten interessant om eens te downloaden en te lezen:

De spannendste sporten die ideaal zijn voor ouderen

Geef een reactie

Reactie

    De helft van hen overlijdt binnen een half jaar na operatie. De andere helft dus niet!