Registeren Inloggen

Drogist en huisarts strijden samen tegen kleine kwalen

Een schaafwond, verkoudheid, griepje of insectenbeet? In het Gelderse Brummen en Tiel gaat men daarmee niet naar de huisarts, maar naar de drogist. Het gaat hier om een proef die duurt tot begin 2020.

Nederlandse huisartsen hebben het enorm druk. Zij hebben vaak veel meer patiënten dan tijd, waardoor zij lang niet voor iedereen evenveel tijd vrij kunnen maken. Dat is voor zowel de arts als de patiënt vervelend. Er wordt al lange tijd tot in de Tweede Kamer aan toe gesproken over oplossingen voor dit probleem, maar tot nu toe is er nog niets concreets besloten. Behalve dan in Brummen en Tiel, waar drogisterijen vanaf nu de huisartsen gaan helpen.

Advies van de drogist

Het idee voor deze constructie is afkomstig van de Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en houdt in dat mensen met kleine kwalen voortaan niet naar de huisarts hoeven, maar advies kunnen inwinnen bij de drogisterij. Om de mensen zo goed mogelijk te adviseren moet de drogist zelf een speciale opleiding volgen en contact houden met de huisartsen in de regio. Met de artsen wordt afgesproken om bij bepaalde klachten dezelfde adviezen te geven. Uiteraard moet de drogist in geval van twijfel altijd doorverwijzen naar de huisarts. Als houvast kunnen de drogisterijen zich wenden tot een schema waarop staat wat te doen bij welke klachten of symptomen.

Niet alleen commerciële belangen

Niet iedereen in de Gelderse proefgemeenten Brummen en Tiel staat meteen te springen als dit plan wordt aangekondigd. Vooral de huisartsen zijn sceptisch, want kunnen de drogisterijen wel passend advies geven? En hoe zit het met een winstoogmerk? Een drogist is immers een commerciële partij. Volgens CBD-directeur Mark Hummel betekent dit niet dat zij daarom geen goede zorg kunnen leveren. “De drogist moet goede en verantwoorde zorg leveren, net als bijvoorbeeld de apotheek. Dat is zijn wettelijke taak. We hebben een kwaliteitsnorm, ook net als de apothekers. Bij twijfel of in geval van ernstige klachten, mogen we niet verkopen maar moeten we doorverwijzen naar de huisarts. Drogisterijen hebben er geen belang bij als ze het verwijt krijgen dat handel de boventoon voert, anders kan de bevoegdheid om geneesmiddelen te verkopen onder druk komen”, zegt hij tegen dagblad Trouw.

Zoals al gezegd is de samenwerking tussen drogist en huisarts nu nog een proef. Het is nog onbekend of het landelijk wordt ingevoerd als deze succesvol blijkt.

(Bron: MAX Vandaag)

Geef een reactie