Registeren Inloggen

Extra coronaprik voor mensen met een afweerstoornis

Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, moeten een extra prik tegen het coronavirus kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Twee prikken van het vaccin werken bij hen namelijk nog niet genoeg. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Een extra prik voor iedereen

Volgens de Gezondheidsraad hebben anderen deze extra prik nog niet nodig.  Een extra prik kan voor de rest van de mensen wel nodig zijn als de vaccins later minder goed beschermen. Maar “daarvan is op dit moment nog geen sprake”, zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad. De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt wel iets. Hierdoor bestaat de kans dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen. De bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is daarentegen “nog altijd onverminderd hoog”.

Bijna geen ziekenhuisopnames dankzij vaccin

De vaccins zijn 95 procent effectief in het voorkomen dat mensen in een ziekenhuis belanden. En nog beter; de vaccins zijn 97 procent effectief in het voorkomen van opname op een intensive care. Dat geldt voor alle vier de beschikbare vaccins. Ook bij ouderen en ook bij de Delta-variant.  ”Er zit nog geen trend van verslechtering in”, zegt Kullberg.

Ongevaccineerden zijn eerst aan de beurt

Met zo’n goed werkend vaccin is het niet nodig om alle gevaccineerden nog een keer een prik te geven. Want bij bijna iedereen kan de bescherming niet veel verder omhoog. De raad zegt dat het veel meer nut heeft om mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn een prik te geven. Dit betreft ongevaccineerden in Nederland, maar ook in de rest van de wereld.

Overheid moet zich nu vast voorbereiden

Een extra prik voor de rest van de mensen is dus nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen. Daarom zegt de Gezondheidsraad dat de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden. Mensen van 60 jaar en ouder zijn dan waarschijnlijk als eersten aan de beurt. De vaccinatiecampagne begon in januari namelijk ook met de ouderen. Dit omdat zij bij besmetting een groot risico lopen. Maar volgens Kullberg gaat die afname niet zo snel, maar is het “een kwestie van weken of maanden”. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt de werking van de vaccins daarom goed in de gaten. Zo weten ze op tijd wanneer een derde prik nodig is.

Vaccins nog niet goedgekeurd voor extra prik

In Europa zijn nog geen vaccins goedgekeurd voor een extra prik. De vaccins Pfizer en BioNTech hebben hier wel om gevraagd bij de toezichthouder. Dat is het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Ook het Moderna vaccin is zich aan het voorbereiden op een extra prik. Daarom zijn er door Moderna al onderzoeksresultaten gedeeld met het EMA. Dit bureau wil de komende weken een beslissing maken over Pfizer en BioNTech.

Geef een reactie

Reactie

    GGD ziet ‘opvallende’ stijging in vaccinatie-afspraken na coronapas-aankondiging.
    https://www.nos.nl/l/m/2397895