Registeren Inloggen

Gaat u overstappen van zorgverzekering? Dit verandert in 2021

Met het einde van het jaar in zicht, breekt de tijd aan waarin veel mensen van zorgverzekering wisselen. Met welke veranderingen bij de verzekeraars moeten we rekening houden? We bespreken de belangrijkste punten van aandacht voor 2021.

Overstappen zorgverzekering

De dagen worden korter, de pepernoten liggen alweer een tijd in de supermarkt, en dus breekt ook de tijd aan waarin veel mensen van zorgverzekering wisselen. Met welke actuele ontwikkelingen moet u rekening houden? Heeft corona invloed op de premie, stijgt het eigen risico en kan collectief verzekeren nog? We zetten de belangrijkste zaken voor 2021 voor u op een rijtje.

Gaat de premie omhoog?

De zorgverzekeraars maken op 12 november de hoogte van de premies voor hun zorgverzekeringen bekend. Het kabinet verwacht dat de gemiddelde premie per maand 122,75 euro bedraagt in 2021. Dat is een stijging van 59 euro per jaar, oftewel 5 euro per maand.

Invloed corona op premie

Voorlopig is het effect van corona op de zorgpremie klein. Slechts 1 euro van de verwachte stijging komt door de zorgkosten rondom corona. Maar corona is niet goed voor de economie. Een slechtere economie zorgt bij zorgverzekeraars voor een tekort. Dat komt door de inkomensafhankelijke bijdrage. U betaalt niet alleen direct aan de zorgverzekering, maar ook indirect. Namelijk via uw loon, pensioen of uitkering. Uw werkgever of uitkeringsinstantie betaalt een bedrag via de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet. Maar omdat mensen tijdens corona inkomen verliezen, is dit bedrag in 2020 lager. Hierdoor zal de zorgpremie stijgen. In totaal is het effect van de coronacrisis op de premie 5 euro, zegt de Consumentenbond.

Corona verandert basispakket

Ook verandert er wat in het basispakket door corona. Herstelzorg die nodig is voor mensen die corona hebben gehad, wordt in 2021 namelijk toegevoegd aan de basisverzekering. Patiënten die herstellen van COVID-19 krijgen fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek vergoed, in ieder geval tot 18 juli 2021.

Eigen risico blijft hetzelfde

Het eigen risico was dit jaar 385 euro en dat zal in 2021 zo blijven. Dat komt omdat in het regeerakkoord staat dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode hetzelfde blijft. De hoogte van de zorgtoeslag verandert wel in 2021. De maximale zorgtoeslag voor een huishouden van 1 persoon stijgt in 2021 met 44 euro, en die voor huishoudens van meer personen met 99 euro.

Groepskorting

Een belangrijke verandering is dat in de toekomst de collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt afgeschaft. We verwachten op zijn vroegst in 2023. Volgens de Consumentenbond is op dit moment ongeveer tweederde van de Nederlanders collectief verzekerd. Een collectieve verzekering betekent dat een grote groep mensen die samen afsluit. Bijvoorbeeld alle werknemers van een bedrijf. Ook een vereniging van mensen met dezelfde ziekte kan een collectieve zorgverzekering afsluiten. Verzekeraars doen dit omdat ze door afspraken met een specifieke groep mensen kosten kunnen besparen. En door lagere kosten krijgt de groep korting op de premie.

Sigaar uit eigen doos

Maar in de praktijk is dit een sigaar uit eigen doos. Zorgverzekeraars verhogen de premie van de basisverzekering voor iedereen, en alleen collectief verzekerden krijgen deze verhoging terug in de vorm van korting. Zo komt de korting voor mensen met een collectieve verzekering uit de portemonnee van mensen zonder collectiviteitskorting. Omdat minister Tamara van Ark niet wil dat de ene groep betaalt voor de korting van de andere groep, schaft zij de collectiviteitskorting voor de basisverzekering af. Kortingen op de aanvullende zorgverzekering mogen wel blijven bestaan. De Consumentenbond vindt dat hierdoor het aanbod aan zorgverzekeringen overzichtelijker is. Het vergelijken van zorgverzekeringen is dan makkelijker.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Hoe je het ook went of keert , we worden WEER met een verhoging vereerd.

  Vrij vertaalt uit het wetboek van de graaiers,

   Wij loon verhoging voor kantoor personeel plus bonussen dat rijk slim bekeken om verplicht stellen

   Inderdaad

  De informatie over Corona verandert basispakket is niet volledig!!
  De vergoeding komt inderdaad uit het basispakket MAAR eerst wordt eigen risico aangesproken. Als dit bedrag is verbruikt dan pas wordt het vergoed vanuit de basisverzekering.