Registeren Inloggen

Gelukkig heeft Trees de bingo nog. Hoe bestrijden we eenzaamheid?

Wat kunnen we doen om de eenzaamheid onder ouderen tijdens de tweede coronagolf te verminderen? De coronamaatregelen van dit voorjaar zorgden voor een verdubbeling van de eenzaamheid onder 75-plussers. Trees Cosse (76) heeft veel aan de Bingo TV die de Boodschappen Begeleidingsdienst organiseert.

Bingo en boodschappen begeleiden

Trees Cosse-Van Berkel uit Den Haag komt weinig de deur uit en heeft nauwelijks sociale contacten. Haar man overleed tien jaar geleden na veertig jaar huwelijk zonder kinderen. Afgelopen voorjaar overleed haar zus aan de gevolgen van corona. De wereld van mevrouw Cosse wordt steeds kleiner. Gelukkig is er de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) waardoor mevrouw Cosse tijdens het winkelen in contact komt met andere mensen. Enthousiast doet ze mee met Bingo TV die de BBD organiseert en via de lokale omroep uitzendt. Elles de Bruin bingoot met haar mee.

Eenzaamheid bestrijden

Welke lessen kunnen wij trekken uit de maatregelen van de eerste coronagolf? Werden toen voorzieningen te rigoureus gesloten waardoor ouderen in een isolement belandden? Hoe kan het anders? Op 1 oktober start de Week Tegen de Eenzaamheid. Over het belang van bestrijding van eenzaamheid spreken we met huisarts Toosje Valkenburg en Fred Beekers, van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Een praatje over het weer is belangrijker dan u denkt

Een kopje koffie bij de buurman, of een spontane ontmoeting in de supermarkt. Contacten met kennissen en mensen die iets verder van je af staan, blijken belangrijker dan gedacht om eenzaamheid tegen te gaan. Lees in dit artikel waarom, en hoe u met vaag bekenden in contact komt.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Graag zou ik willen weten voor een oudere buurvrouw wanneer en hoe laat Bingo tv komt !

    Eenzaamheid is persoonlijk en ingewikkeld. Soms is contact met anderen een oplossing en soms helemaal niet. Eenzaamheid bestaat al decennia en de cijfers veranderen niet. Een op de 3 mensen is wel eens eenzaam. Heel fijn dat de bingo deze mevrouw helpt tegen eenzaamheid, maar de essentie is om eerst aan mensen te vragen wat hun eenzaamheid inhoudt en hoe dat is op te lossen, voordat de volgende koffie meeting wordt gestart. Lees de column van Marjan Slob in de Volkskrant van vandaag en het boek dat ze gaat uitbrengen. Heel leerzaam voor echte maatregelen.