Registeren Inloggen

Heb ik hooikoorts of COVID-19?

Wanneer u al jaren last heeft van hooikoorts dan is de kans groot dat u in deze periode van het jaar weer te maken krijgt met deze allergie. Was dat in het verleden vooral vervelend voor uzelf, vanwege corona zult u nu heel anders aangekeken worden als u moet niezen in de supermarkt. Hoe weet u zeker dat u geen corona heeft? En dat u dus niemand besmet?

Milde klachten

Heeft u milde klachten, dan is het niet noodzakelijk om naar de huisarts te gaan. Het is vooral de bedoeling dat u thuisblijft en daarmee voorkomt dat u andere mensen besmet. Thuis kunt u herstellen. Maar welke klachten heeft u precies? Zijn dat COVID-19-klachten of heeft u misschien ‘gewoon’ last van hooikoorts?

Verwarren

Voor mensen die al jaren in dezelfde periode last hebben van hooikoorts zal het waarschijnlijk al snel duidelijk zijn: het is weer zover. Heeft u nooit echt ernstig last gehad van hooikoorts en heeft u nu ineens een loopneus en moet u regelmatig niezen? Dan is het fijn om het verschil te weten. Mocht u namelijk hooikoorts en COVID-19 verwarren, dan kunt u onbedoeld anderen besmetten.

Loopneus

Bij hooikoorts hebben mensen vaak last van een loopneus en jeukende, waterige ogen. Dit zijn geen klachten die typisch zijn bij COVID-19. Maar let wel op, want COVID-19 begint soms wel met een loopneus.

Koorts

Hoewel u bij de naam ‘hooikoorts’ anders zou denken, is koorts geen symptoom van de allergie. Koorts is juist wel een symptoom van COVID-19. Controleer daarom bij twijfel ook altijd uw temperatuur.

Niezen

Door de allergische reactie op gras- en boompollen moet u bij hooikoorts vaak veel niezen. Bij COVID-19 komt dit minder voor, toch kan het zijn dat u niest vanwege een beginnende verkoudheid of COVID-19.

Hoesten

Wanneer u plotseling en aanhoudend moet hoesten dan zou dat kunnen duiden op COVID-19. Het is namelijk één van de meest voorkomende verschijnselen. Bij hooikoorts komt hoesten veel minder voor.

Afgelopen jaren

Heeft u dezelfde klachten als in dezelfde periode in afgelopen jaren, dan is de kans groot dat u weer te maken heeft met hooikoorts. Bij twijfel en milde klachten wordt geadviseerd om thuis te blijven.

Medicijnen

De symptomen van hooikoorts zijn redelijk goed te bestrijden met medicijnen. Uw apotheker of drogist kan u helpen met een middel om de ergste klachten weg te nemen.

In onderstaande video van het RIVM worden de verschillen en overeenkomsten nog eens op een rijtje gezet:

Geef een reactie