Registeren Inloggen

Hoe kom ik van mijn coronakilo’s af?

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. Mensen uit risicogroepen gaan nergens meer heen en zien weken niemand. De dagelijkse routine is enorm veranderd en dat heeft ook invloed op onze leefstijl en eetgedrag. Hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl van de Universiteit Wageningen Emely de Vet legt uit waarom we aankomen in deze tijd en geeft tips om de coronakilo’s kwijt te raken.

Corona

De meeste mensen eten tijdens corona ongeveer hetzelfde als ervoor. Maar vooral de groep die het zwaar heeft, eet en drinkt meer ongezonde dingen. Als u veel zorgen heeft, is het lastig om uw zelfbeheersing te bewaren en aan uw gezondheid te denken. Als een baan of inkomen op het spel staat, heeft u wel andere dingen aan het hoofd. Denken aan uw leefstijl, gezondheid en gewicht heeft dan geen prioriteit.

Joggingbroek

Door corona veranderen omstandigheden. U hoeft niet meer in vol ornaat naar uw werk, u kunt ook werken in uw joggingbroek achter de keukentafel. Met de ijskast in de buurt. Dat maakt de greep naar eten makkelijker. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen in moeilijke tijden hun ongezonde keuzes makkelijker rechtvaardigen. Ik heb het zwaar door corona, dus dat extra gebakje gun ik mezelf in deze lastige tijd. En als u de volgende dag niet naar uw werk hoeft, is dat extra biertje ook te verdedigen.

De hele week weekend

Door het vele thuis zijn zien we dat grenzen vervagen. Het lijkt wel de hele week weekend zeggen mensen dan. In het weekend nemen ze het wat minder nauw met gezond eten en alcohol. Dat verspreidt zich nu door de hele week.

Korte termijn plezier

Uit onderzoek blijkt dat we ons in tijden van crisis meer focussen op de korte termijn. Waar heb ik nu het meeste plezier van? Een glas wijn of een lekker stuk chocola! Werken aan gezondheid is een langetermijnverhaal.

Inkomen

Gezond leven is ook een luxe, want gezond eten is duurder. Het is bekend dat in woonwijken met mensen met een laag inkomen meer ongezond voedsel aangeboden wordt. Fastfoodketens en snackbars vestigen zich eerder in deze buurten.

Stress

Er is veel stress in deze periode. Stress beïnvloedt iemands leefstijl en vaak ook uw eetlust. De een eet veel meer, de ander juist minder. Stress zorgt er ook voor dat u minder goed slaapt. Als u slecht slaapt, voelt u zich futloos, gaat u minder bewegen en heeft u meer honger. Zo komen de kilo’s er snel bij.

Hoe kom ik van de coronakilo’s af?

Niet streng diëten

Heel streng diëten werkt niet. Om uw leefstijl te veranderen kunt u beter kleine stapjes nemen die vol te houden zijn. Als u iedere avond chips eet, eet dan voortaan iedere avond een handje nootjes. Dat is in ieder geval een gezondere keuze.

Geen chocola in huis

Haal gezond eten in huis, als u geen chocola in huis hebt, kunt u het ook niet opeten. U moet hier dus al aan denken als u boodschappen doet. Wat daarbij helpt: doe boodschappen als u net heeft gegeten.

Aandacht

Eet met aandacht. Wie voor de televisie eet, eet meer blijkt uit onderzoek.

Luister naar je lichaam

Luister goed naar uw lichaam. Heeft u echt honger of voelt u iets anders? Bent u eenzaam, verdrietig of bent u bang? Probeer dan eens het volgende. Spreek met uzelf af dat u dat bakje chips of die Snicker mag hebben. Over 10 minuten. In die tien minuten dat u wacht doet u iets waar u al eerder over nagedacht hebt. Wat kunt u behalve eten doen om u minder eenzaam te voelen, minder machteloos? In die 10 minuten kunt u bijvoorbeeld een vriend bellen waarmee u altijd erg moet lachen. U voelt u al snel weer beter en komt minder in de verleiding om vanuit ellende maar weer te gaan eten.

Voeg oefeningen in routines

Voor goede voornemens heeft u zelfdiscipline nodig. Maar een routine gaat vanzelf, bijna zonder wilskracht. Wetenschapper Erik Scherder legt in dit artikel 7 oefeningen uit die u in uw dagelijkse routines kunt voegen. Ze helpen om u fit en sterk te houden. Bekijk op deze pagina onze televisie-uitzending over dit onderwerp.

Meer weten? Lees de tips van expert voeding en gedrag Roel Hermans van het Voedingscentrum

Geef een reactie