Registeren Inloggen

Ik krijg tegenstrijdige adviezen van de GGD

De zoon van onze presentator Elles is in contact geweest met iemand met klachten. Dus belt Elles de GGD. “Mag mijn dochter nog op mijn verjaardag komen?” Helaas is de GGD verre van duidelijk.

Geen klachten, toch in isolatie?

“Dit nieuwe jaar begint voor mij zeer roerig. Zoonlief heeft Oud en Nieuw gevierd in kleine kring, maar een van zijn vrienden wordt twee dagen erna flink ziek en zal zich de volgende dag laten testen. Maar wat moeten we doen? Moet onze zoon, die trouwens geen klachten heeft, in quarantaine? GGD gebeld. Die reageert redelijk onderkoeld. “Nee hoor, als uw zoon geen klachten heeft, hoeft hij niet in quarantaine.” Er zat ongeveer 48 uur tussen het laatste contact met de vriend (Nieuwjaarsnacht) en het moment dat de jongen klachten kreeg. Even afwachten dus.

Mag mijn dochter komen eten?

Een paar uur later komt het bericht dat de vriend zijn eten niet meer goed proeft. Help! Misschien toch corona? Mijn zoon toch maar naar zijn kamer gestuurd. Eten en drinken voor de deur. Andere wc gebruiken? Mogen de poezen bij hem op de kamer? Moeten we alles schoonmaken? Volgende dag ben ik jarig. Mijn dochter, die op kamers woont, komt gezellig mee eten. Maar kan dat eigenlijk wel?

Ontsmettingsdoekjes

Weer de GGD gebeld. “Neemt u maar niet het risico. Als de vriend van uw zoon toch corona blijkt te hebben en u bent in aanraking geweest met uw zoon, dan kunt u het ook hebben. En uw man ook. U bent nog niet ziek, maar dat kan nog komen. Koop ontsmettingsdoekjes en maak alles in huis goed schoon.”

Tegenstrijdige adviezen

Help, denk ik opnieuw. Ik heb de borden en het dienblad aangeraakt die van mijn zoons kamer kwamen. Snel handen wassen. Dan belt mijn dochter. Zij heeft de GGD gebeld in haar woonplaats Amsterdam. Die zeggen: “Als je anderhalve meter afstand houdt, kun je best naar je jarige moeder.” Pff, wat moeten we nu? Naar welke GGD-beambte moeten we luisteren? Uiteindelijk blaas ik het etentje af. Ik wil geen enkel risico nemen. Herkent u deze verschillende adviezen van de GGD omtrent corona?”

Geef een reactie

Reactie

    Toevallig vandaag was de GGD net zo tegenstrijdig. Op de website van het RIVM staat dat je na een negatieve uitslag gewoon weer naar school/werk mag.
    De GGD medewerkster vind echter dat mijn zoontje eerst 24 uur (verkoudheids)klachten vrij moet zijn voordat hij weer naar buiten mag?!

    Na het opzoeken van de regels op de site van de RIVM hebben we maar even teruggebeld naar het informatie nummer van GGD, deze mevrouw was net zo onduidelijk, eerst geeft ze haar collega gelijk maar vraagt ze of de koorts over is? (hij heeft nooit koorts gehad).
    Daarna zegt ze dat we onze zoon het beste kennen en wel kunnen inschatten of hij naar buiten kan of niet?

    Uiteindelijk hebben we voor de zekerheid maar weer een thuistest gedaan en ook die was negatief. Een gewone verkoudheid bestaat ook nog! 🙂