Registeren Inloggen

Ik wil helpen in de zorg tijdens corona. Hoe doe ik dat?

Duizenden mensen met een zorgdiploma die niet meer in de zorg werken, springen tijdens de coronapandemie toch weer bij. Ook laten mensen zich omscholen of gaan ze zelfs zonder het juiste diploma aan de slag in de zorg. Zoekt u ook werk in de zorgsector? We leggen uit hoe u dit kunt aanpakken.

Extra handen

Aranka Dolislager doet een lerarenopleiding. Maar sinds enkele maanden werkt ze als verpleegster bij Aafje Zorghotel in Rotterdam. Ze wilde haar steentje bijdragen om de werkdruk in de zorg te verminderen. Aranka heeft jaren geleden een diploma als verpleegkundige gehaald. En dus kon ze snel worden ingezet bij Aafje Zorghotel. Deze baan kreeg ze via het landelijke samenwerkingsverband ‘Extra handen voor de zorg’, die vraag en aanbod aan elkaar koppelen. U kan zich aanmelden via hun site.

Personeel met diploma’s

Aan de slag in de zorg zoals Aranka. Dat willen wel meer mensen. Ook zonder diploma’s. Mensen bieden zich aan om klusjes te doen in verpleeghuizen. Maar een waarschuwing is op zijn plaats. ‘Er zijn ontzettend veel mensen die willen bijspringen zonder professionele zorgachtergrond, zegt Jaqueline Stuurstraat van DeRotterdamseZorg. ‘Maar daar zijn beperkte plekken voor. We zijn vooral op zoek naar gekwalificeerd personeel. Het gaat veelal om de verzorging van ernstig zieke mensen. Dat is geen gemakkelijk werk.’

Omscholing

DeRotterdamseZorg lanceerde de campagne “Jij bent nu nodig“. Hiermee wordt werkgevers opgeroepen personeel met zorgdiploma tijdelijk uit te lenen aan ziekenhuizen en de ouderenzorg. Ook worden mensen uit andere sectoren, zoals de culturele sector, geholpen als ze zich willen laten omscholen. ‘Dan gaat om mensen die er serieus voor kiezen om hun loopbaan verder te zetten in de zorgsector’, legt Stuurstraat uit.

Vacatures

Als u op zoek bent naar een baan in de zorg , kunt u de speciale website van de Rijksoverheid bezoeken. Hier vindt u ook informatie over scholing en subsidies voor zorgopleidingen. Tevens is de portal ontdek de zorg beschikbaar met verhalen van mensen die in de zorg zijn gaan werken.

Uitzendbureau

Uitzendbureaus werven ook zorgpersoneel. Zoals Randstad, het grootste uitzendbureau van ons land. ‘Wij zoeken nu veel mensen voor de GGD-teststraten’, zegt Ruud Berendsen van Randstad. ‘Dat gaat om allerlei functies: Medisch personeel, logistiek medewerkers, verkeersregelaars en medewerkers voor de afvalwerking.’ En Randstad zoekt doorlopend zo’n duizend verpleegkundigen in het hele land.

Nog steeds plekken vrij

De verwachting is dat ook in de komende maanden de druk op de zorg hoog is. Het Erasmus MC in Rotterdam, één van de grootste ziekenhuizen van Nederland, heeft nog veel vacatures. Het gaat om verpleegkundigen, specialistische verpleegkundigen waaronder IC-verpleegkundigen en OK-assistenten. Bellen naar het ziekenhuis heeft geen zin. Het Erasmus MC verwijst werkzoekenden naar de website van DeRotterdamseZorg.

Ik wil helpen in de zorg tijdens corona. Hoe doe ik dat?

Geef een reactie

Reactie

    Ik ben 62 jaar, ik heb een diploma verzorgende IG maar ben sinds 2018 arbeidsongeschikt. Ik kon het werk psychisch en lichamelijk niet meer aan met name vanwege de hoge werkdruk. Ik had geen tijd meer om te doen wat ik graag deed, zorgen voor ouderen, en dan bedoel ik echt zorgen, dus ook een praatje maken, maar als je alleen staat op een woongroep dan gaat dat niet, dan ben je aan het hollen want je moest namelijk ook nog poetsen, koken, bestellingen doen en administratie. Ik zag wat dit gebrek aan tijd deed met de dementerende mensen en ik zag wat sommige collega’s deden met dementerende mensen die zij ‘lastig’ vonden. Als ik probeerde daar wat van te zeggen werd mij verteld dat ik ‘alleen maar lief wilde zijn voor de mensen en dat gaat niet”
    Ik werd overspannen en uiteindelijk besliste UWV dat ik arbeidsongeschikt was. En dat vond en vind ik vreselijk.
    Ik zou best wel willen helpen in de (ouderen)zorg maar het UWV beperkt me daarin, want als je gaat helpen moet je dat melden en ze vinden daar dan dat je dan ook wel weer gewoon aan de slag kunt. Dat is heel jammer want ik denk dat ik best een waardevolle hulp zou zijn.