Registeren Inloggen

Instinker rond eigen risico

Mevrouw de Vries had steunkousen nodig. Ze informeerde bij haar zorgverzekeraar hoe het zat met de vergoeding. Het antwoord was duidelijk: de basisverzekering vergoedt 2 paar steunkousen per 14 maanden. Het zou mevrouw De Vries dus niets kosten, werd er nog bij gezegd…

Omdat ze wat ruimer in de steunkousen wilde zitten, bestelde mevrouw De Vries er een derde paar bij. Dit derde paar betaalde ze zelf. Tot zo ver niets aan de hand. Maar de verwarring sloeg alsnog toe, toen er een brief van de zorgverzekeraar op de deurmat viel. Het betrof een afrekening van de steunkousen. Het bedrag was zelfs al van haar rekening afgeboekt. Dit schoot bij mevrouw De Vries in het verkeerde keelgat. Want ze hád al betaald voor het derde paar steunkousen. Hier was maar één conclusie mogelijk: er was dubbel gedeclareerd. Mevrouw De Vries nam meteen contact op met haar zorgverzekeraar. Ze eiste het geïncasseerde bedrag terug. Dat lukte niet, en ook bij de leverancier kwam ze niet verder. Daarop belde ze naar ons spreekuur.

Op het verkeerde been gezet

We vroegen mevrouw De Vries om de correspondentie naar ons op te sturen. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was. De afrekening van de zorgverzekeraar betrof namelijk de eerste 2 paar steunkousen. Hoewel deze onder de basisverzekering vallen, vallen ze óók onder het eigen risico. Via het eigen risico betaalt mevrouw De Vries uiteindelijk dus voor alle steunkousen. Mevrouw De Vries was door de zorgverzekeraar op het verkeerde been gezet met de mededeling dat het haar niets zou kosten: dat was buiten het eigen risico gerekend!

Hoe zit het ook alweer?

Mevrouw De Vries is zeker niet de enige: dit is een veel voorkomende instinker. Daarom zetten we nog eens op een rij hoe het ook alweer zit met het eigen risico. Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat u de eerste 385 euro die u aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Maar er zijn uitzonderingen. Dit zijn de belangrijkste voorbeelden van zorg waarvoor het eigen risico niét geldt:

  • Zorg door de huisarts.
  • Verloskundige zorg en kraamzorg.
  • Griepprik voor mensen met een risico bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker).
  • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.
  • Zorg voor meeverzekerde minderjarigen wijkverpleging.

Let op bij spoedeisende hulp

Voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost geldt géén eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wél.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie