Registeren Inloggen

Intensievere controle op malafide thuiszorgorganisaties

Inspectiediensten, zorgverzekeraars en het OM slaan de handen ineen om malafide thuiszorgorganisaties aan te pakken. Aanleiding voor de actie zijn meldingen van fraude en misbruik, onder meer te hoge declaraties voor zorg die soms niet eens geleverd wordt.

Controle vergroten

Thuiszorgbedrijven die verdacht worden van fraude krijgen de komende tijd een controlebezoek van de inspectiediensten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit NZa is het eenvoudig om een zorgorganisatie in de wijkverpleging te beginnen. Bestuurders die de fout ingaan, kunnen zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf starten.

Kwaad daglicht

Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht”, aldus de toezichthouder.

Samenwerking

De gezamenlijke actie is een samenwerking tussen de NZa, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars. Deze partijen zullen directer informatie met elkaar delen. Door meldingen en signalen naast elkaar te leggen is het volgens een woordvoerster van het NZa makkelijker om snel te besluiten tot een bedrijfsbezoek.

Bron: ANP, Opgelicht

Geef een reactie

Reactie

    Ook mantelzorgers kunnen psychologische ouderenmishandeling plegen door bijv. heel vaak tegen de oudere te zeggen dat deze aan het dementeren is en vervolgens een PGB
    aan te vragen, onder vermelding dat de oudere alzheimer heeft en 14 uur totale verzorging krijgt, vervolgens de kinderen wijs te maken dat ‘moeder’ steeds erger dementeert en of zij dan ook maar beter de bankzaken kunnen regelen en andere
    ernstige misdragingen, zodat de oudere dit gaat geloven en volkomen de macht
    verliest over haar eigen leven.