Registeren Inloggen

Inwoners Brabant leven bijna een jaar korter door luchtvervuiling

Inwoners van Brabant leven als gevolg van luchtvervuiling gemiddeld bijna een jaar (358 dagen) korter dan wanneer de lucht niet vervuild zou zijn. Dat is de conclusie van de Brabantse GGD’en na onderzoek. Niemand in Brabant woont op een plek met gezonde lucht, zeggen de GGD’en.

Alle Brabanders zijn “meerokers”

Bij een op de vijf Brabantse kinderen met astma is luchtvervuiling de oorzaak van hun aandoening. Van de 40-plussers met een hart- of vaatziekte heeft ruim een op de vijf de aandoening vanwege luchtvervuiling. “De buitenlucht die inwoners inademen is vergelijkbaar met de lucht die iemand zou inademen als een huisgenoot elke dag bijna 5 sigaretten binnenshuis rookt”, zeggen de GGD’en. Ze baseren zich op gegevens over de luchtkwaliteit uit 2019.

Lucht in landbouwgebied het slechtst

Op geen enkel woonadres in Brabant wordt voldaan aan de adviezen over luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie, schrijven de GGD’en verder. Binnen de provincie zijn er wel verschillen. Inwoners van Oost- en Zuidoost-Brabant ademen de slechtste lucht in. Wegverkeer is overal in de provincie de belangrijkste bron van luchtvervuiling, maar in West-Brabant speelt ook industrie een grote rol en in Noordoost- en Zuidoost-Brabant zorgt landbouw voor vervuiling. Ook houtstook is een belangrijke bron van luchtvervuiling in Brabant.

Bouwen op afstand van drukke wegen

De GGD’en willen dat de gemeenten en de provincie bij bouwplannen voor onder meer woningen, scholen en verpleeghuizen genoeg afstand berekenen tot bijvoorbeeld drukke wegen. “De invloed van wegverkeer op luchtkwaliteit en gezondheid is tot op een afstand van honderden meters van snelwegen merkbaar en dé veilige afstand is niet te definiëren”, merken de organisaties daarbij op. Maar hoe verder je van de weg woont, hoe minder de luchtvervuiling.

Geen hout stoken

Ook inwoners van Brabant zelf worden opgeroepen bij te dragen aan schonere lucht. Door bijvoorbeeld de open haard of de vuurkorf uit te laten of meer met de fiets in plaats van met de auto te reizen. De GGD’en in Gelderland publiceerden eerder een soortgelijk onderzoek, ook op basis van gegevens uit 2019. Inwoners van die provincie leven gemiddeld 339 dagen korter als gevolg van luchtvervuiling.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Wat een misselijk artikel is dit weer. Alleen die foto al van een half afgebrande boerderij!
  Denk je dat die mensen dat voor de lol laten affikken? Dat zijn mensen met een vreselijke schadepost, wellicht gewonden, of een trauma.
  Dat heeft niks met de vervuiling te maken.
  Dan lees ik ergens een kop:
  Lucht in landbouwgebied het slechtst
  Duidelijk een bepaalde groep mensen in een slecht daglicht stellen, want als je het stukje onder die kop leest komt de landbouw niet voor.
  Oh en ook nog even het houtkacheltje veroordelen.
  Misselijk links zootje tuig bij MAX.

  Hallo Trum, Zie uw reactie nu pas en ik moet zeggen een stevige mening. Waar ik mij druk over maak is de “conclusie” dat Brabanders korter leven vanwege …. (vul maar in). Zou het kunnen dat Brabanders korter leven vanwege hun bourgondische leefstijl of de vele snel- en spoorverbindingen in hun provincie? Omdat ze kei- en kei hard werken? Omdat ze zich zorgen maken vanwege de wekelijks/maandelijks veranderende wetgeving uit Den Haag? Je kunt m.i. niet 1 ¨factor” aanwijzen waarom mensen korter- of langer leven. JA, er zijn factoren zoals roken, drank, stress, schulden, met 120Km per uur door de stad jagen met een lachgas ballon tussen de lippen, die ongetwijfeld invloed hebben op iemands levensduur. De kop “Lucht in landbouwgebied het slechtst” is (voor mij) te gek voor woorden. Ik woon op het platteland dat nu volloopt met “stedelingen” die hier vakantie komen vieren omdat de lucht hier nog schoon is! (Ik woon niet in Brabant). Ten slotte, die geplaatste foto is journalistiek natuurlijk helemaal fout. De foto geeft wellicht een mening van de auteur weer. Met het onderwerp van de tekst heeft het niets van doen. Wellicht kunnen wat bijlessen helpen? En uhhhh van leven ga je dood…. wen d’r mar an.

   Hallo Max Pay.

   U slaat de spijker een aantal keren op de kop.
   Ze kunnen mij ook niet wijsmaken dat de lucht in Amsterdam of Rotterdam minder vuil is dan in Brabant. Maar ja ze MOETEN iets roepen om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. Iedereen laat zich lekker hersenspoelen door te vaak de verkeerder informatie te lezen. Niet nadenken of het kan kloppen, gewoon lezen en voor waar aannemen.
   Is het makkelijkste. Als het dan fout was kan je een ander de schuld geven.
   Bijlessen gaan helaas niet helpen. Ze hebben de basiscursus nog niet afgemaakt. De redactie hier heeft een bord voor de kop en meet met twee maten, of moet ik zeggen ‘heeft een dubbele agenda’?