Registeren Inloggen

Jonge artsen: meer aandacht nodig voor link gezondheid en klimaat

Jonge artsen en geneeskundestudenten wijzen op de klimaattop in Glasgow op de link tussen klimaatverandering en onze gezondheid. Want daar is volgens hen nog veel te weinig aandacht voor. Terwijl het verband tussen de opwarming van de aarde en gezondheidsschade volgens hen heel direct is.

Klimaatverandering

Klimaatverandering is in deze eeuw de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Dat zegt arts en onderzoeker Iris Blom. En die inschatting komt niet van haar persoonlijk, maar van het Britse vakblad The Lancet.

Onderzoek

Blom is onlangs afgestudeerd als basisarts aan de Universiteit van Amsterdam en gaat in Londen onderzoek doen naar de duurzaamheid van de gezondheidszorg. Op de klimaatconferentie van Glasgow, de COP26, vertegenwoordigt ze IFMSA. Dat is een wereldwijde groep van medische studentenorganisaties. “Wereldwijd hebben we 1,3 miljoen leden”, vertelt ze op de top. Steeds meer mensen uit haar vak zien in dat klimaatverandering ook een groot gezondheidsprobleem is, zegt ze.

Extreem weer

Door de opwarming van de aarde worden mensen steeds vaker blootgesteld aan extreem weer. Hitte, droogte en overstromingen leveren zowel directe als indirecte gezondheidsrisico’s op. “Er ontstaat meer conflict. Waardoor mensen op de vlucht slaan. En ook dat is slecht voor je gezondheid.”

In Nederland is hitte volgens Blom het meest relevant. “Volgens het CBS zijn door de hittegolf van vorig jaar 650 extra doden gevallen.” En daar houdt het niet op. Naarmate het klimaat opwarmt, stijgt het risico op hart- en vaatziekten. Ook neemt de kans toe dat infectieziekten als malaria en dengue Nederland bereiken, stelt Blom. “Dengue zien we al in Spanje. En in Nederland zijn gevallen geconstateerd van het westnijlvirus. We zullen ziekten gaan zien die we nooit eerder zagen in Nederland.”

Gezondheidssector aandeel in opwarming

Wrang genoeg draagt de gezondheidssector zelf fors bij aan de opwarming. “Wereldwijd veroorzaken gezondheidssystemen 4,4 procent van de CO2-uitstoot. In Nederland zelfs 7 procent.” Dat zijn hogere percentages dan de uitstoot van het vliegverkeer. “Een slechte zaak”, vindt Blom. “Wij moeten juist bijdragen aan de gezondheid van mensen.”

”Nederland doet te weinig”

Op de top proberen Blom en haar team hun boodschap over te brengen. En het valt haar op dat juist landen waar de inkomens lager liggen meer oog hebben voor het onderwerp. De EU en Nederland doen nog veel te weinig, vindt ze. “Wij zijn hier om ervoor te zorgen dat gezondheid centraal komt te staan in het klimaatdebat.”

Zorg vergroenen

Het vergroenen van de zorg kan volgens Blom op verschillende manieren. Zo kunnen gebouwen worden verduurzaamd. “Maar je moet eigenlijk bij de vraag beginnen: hebben we al die gebouwen echt nodig?” Tijdens de coronapandemie bleek dat veel zorg, zoals controlegesprekken, ook online kan worden verleend. In digitale technologie zitten veel oplossingen, denkt Blom. Ook benadrukt ze hoe belangrijk preventie is.

“Veel mensen weten wat klimaatverandering is. Maar ze begrijpen het niet echt”, verzucht Blom. “Maar iedereen begrijpt wat slechte gezondheid betekent. En als we die link duidelijk kunnen maken, zou dat heel mooi zijn.”

Bron: ANP

Geef een reactie