Registeren Inloggen

Kan mijn huisdier ook corona krijgen of verspreiden?

Deze week werd bekend dat een tijger van een dierentuin in New York ook besmet is geraakt met het coronavirus. Al eerder werd duidelijk dat katten vatbaar zijn. Moeten we ons zorgen maken over onze eigen huistijger? Kan de poes van de buren het virus verspreiden? Meldpunt gaat op zoek naar antwoorden.

Paniek in Libanon

Vorige week kwam de NOS al met het bericht dat huisdieren in Libanon op straat gezet werden, omdat in een televisieprogramma gesuggereerd werd dat het virus overgebracht kan worden van dier op mens. Een dierenasiel in hoofdstad Beiroet zag het aantal zwerfdieren verdriedubbelen.

Coronavirus bij dieren

Het coronavirus is niet nieuw. In de natuur komen allerlei varianten van het virus voor, zo lezen we op de website van Wageningen University & Research. Op dit moment hebben we te maken met het virus dat de naam SARS-CoV-2 draagt. Dit virus is in verschillende varianten gevonden bij vleermuizen. Het coronavirus is namelijk een zogenaamde zoönose. Dit betekent dat de ziekte van dier op mens kan worden overgedragen. De ziekte die dit coronavirus veroorzaakt wordt officieel COVID-19 genoemd, dit is de afkorting van ‘Coronavirus Disease 2019’.

Huisdieren besmet?

Kunnen huisdieren überhaupt besmet raken? Ja, op het portaal OneHealth van het RIVM lezen we dat, naast de tijger in New York, nog een paar katten en honden in Hong Kong en België zijn gemeld die besmet zijn. In Nederland zijn geen meldingen van besmette huisdieren.

Overstap naar mensen

Veterinair microbioloog bij de Universiteit Utrecht Els Broens laat aan NPO Radio1 weten dat er wereldwijd veel verschillende coronavirussen zijn. Deze virussen gaan volgens Broens niet over van het ene dier op het andere. Het is dus een virus dat typisch is voor een kat of juist een hond. Door een veranderingen in het genetisch materiaal heeft het virus wel de overstap kunnen maken van dier naar mens. En is het vervolgens van mens naar mens gaan verspreiden.

Zorgen maken over huisdieren?

Moet we ons nu zorgen maken over onze geliefde huisdieren? Volgens wetenschappers van de Wageningen Universiteit zijn er momenteel geen aanwijzingen dat (landbouw)huisdieren een rol spelen in de verspreiding van dit coronavirus. En de dieren zelf? Onderzoeker Wim van der Poel van dezelfde universiteit laat aan RTL Nieuws weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken: “Ze lijken er niet heel ziek van te worden”.

Kan ik huisdieren nog aaien?

Dan rest nog de vraag of je besmet kunt raken door bijvoorbeeld de kat van de buren te aaien? De buren zijn misschien wel besmet en het virus zit dan misschien op de kat. Volgens dierenarts Peter Klaver is die kans verwaarloosbaar. Aan NPO Radio1 laat hij weten: “Van honden krijg je het niet, het grootste gevaar is de mens. Blijf uit de buurt van plekken waar andere mensen zijn. Je hond of katten kun je gewoon oneindig veel knuffelen.”

Geef een reactie

Reactie

    21 april 2020, 20.25 uur een paar minuten geleden wordt er op de duitse televisie heel duidelijk gezegd, dat de dodelijke slachtoffers bijna alleen ouderen en jongeren met reeds bepaalde aandoeningen (hoge bloeddruk, hartproblemen, astma etc.) zijn. Ik behoor tot de risicogroep en laat mij niet gek maken door onlogische verklaringen van welke zgn expert ook. Ik heb 2 weken vrijwillige bijna isolatie achter de rug, houd gewoon voldoende afstand en neem een paar desinfekteringsdoekjes mee. Voor mij is de huidige situstie een kunstmatige onnodig veroorzaakte werelddrama, die door bijna niets in de geschiedenis te overtreffen is.