Registeren Inloggen

‘Kom met ventilatiecheck voor openbare ruimten’

Langzaamaan worden de regels buiten versoepeld. Maar we kijken ook uit naar het moment dat er binnen bijeenkomsten georganiseerd mogen worden. Om dit voorspoedig te laten verlopen pleit seniorenorganisatie KBO-PCOB voor ventilatiechecks voor openbare binnenruimten.

Veilig binnen samen zijn door ventilatie

‘Om gezamenlijke bijeenkomsten mogelijk te maken moet de overheid met een plan komen hoe ventilatie duurzaam kan worden in alle openbaar toegankelijke instellingen, zoals buurthuizen”, zegt Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB. Op dit moment ligt een groot deel van het verenigingsleven stil, ook dat van senioren. Eén van de redenen hiervoor is dat binnenruimten op dit moment niet veilig zijn om besmettingen te voorkomen. Sturkenboom: “Wat ons betreft komt er een ventilatiekeurmerk voor dit soort ruimten. Dan weet iedereen of de plek veilig is om samen te zijn.”

Belang van ventileren

Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. Deze verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Goed ventileren is volgens het RIVM noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het helpt om de overdracht van luchtweginfecties, waaronder corona, te beperken.

Denk ook aan de luchtvochtigheid

Een goede balans in luchtvochtigheid binnen kan ook helpen om de kans op verspreiding van corona te verkleinen. Probeer de luchtvochtigheid altijd tussen de 40 en 60 procent te houden. Dit kunt u eventueel meten met een luchtvochtigheidsmeter of sommige thermostaten.

Van droge lucht hebben we in de zomer meestal geen last, maar vooral op koude dagen in de winter kan het in huis erg droog worden. Veel planten in huis kan helpen om de lucht vochtiger te maken. Mocht het echt droog worden kun je de was in de kamer laten drogen. In andere jaargetijden of gebouwen waar het vaak te vochtig is binnen, is dit meestal niet nodig.

Werking van luchtreinigers

Ze staan steeds vaker in de woon- en slaapkamer: luchtreinigers. Simpele apparaten die zeggen het huis te filteren van pollen, fijnstof en virussen. En dat klinkt aantrekkelijk in deze coronapandemie. Maar kan dat eigenlijk wel? Lees uitleg hierover in dit artikel.

Bron: KBO/PCOB, RIVM

Geef een reactie