RegisterenInloggen

Langer thuis wonen met dementie: Maar hoe dan?

Kunnen ouderen die lijden aan dementie thuis blijven wonen? Deze vraag dringt zich op na het besluit van minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Met een handgebaar veegt zij de afspraak voor de realisatie van 50.000 extra verpleeghuisplekken van tafel. Een afspraak die zij zelf als bestuurder van Actiz (brancheorganisatie van zorginstellingen) april 2021 mede-ondertekende.

Mantra

Haar stelling: er is eenvoudig te weinig zorgpersoneel voor de extra plekken. Bouwen van verpleeghuizen heeft dus geen zin. De oplossing: ouderen dienen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Ze zegt het zo vaak dat het bijna haar mantra is geworden. De meeste ouderen willen ook het liefste thuis wonen.  Maar toch, de kans op lichamelijke en geestelijke gebreken neemt toe naarmate je ouder wordt. Als het echt niet meer kan heeft iemand recht op professionele hulp.

Overheid bespaart miljarden op zorg

Ongeveer 2,5 jaar geleden werd bij de heer Hartman dementie geconstateerd.  Mevrouw Hartman is inmiddels full-time mantelzorger. Zij kent twee momenten in de week dat ze even op adem kan komen, het zijn de momenten wanneer haar man in de dagopvang is. Even boodschappen doen, een praatje maken of even niets doen.  Dat even niets doen is belangrijk om bij te komen. Mantelzorger zijn is zwaar. Zeker de helft van alle mantelzorgers is zwaar belast. Helder steunt met haar hele gewicht op deze mensen. Zij zorgen er voor dat oudere hulpbehoevenden thuis kunnen blijven wonen. Volgens Margreet van der Voort van Mantelzorgelijk bespaard de overheid zodoende miljarden op de zorg.

Welke dag is het

“Op het moment dat hij ’s ochtends zijn ogen opent vraagt ie welke dag het is. Dat gaat zo de hele dag door. Ik kan er soms echt kwaad over worden, maar dat mag eigenlijk niet”. Mevrouw Hartman heeft leren leven met een heel andere man. “Hij kijkt de godganse dag TV, of leest de krant, aan bewegen heeft hij een broertje dood”. Maar ondanks de ergernis die het gedrag, beter gezegd het onvermogen, van haar man bij haar oproept; zij wil hem niet kwijt. Het is een typische fout die veel mantelzorgers maken, zegt Wendela Schenk. Zij is casemanager Dementie. “Pas als het echt niet meer gaat trekken ze aan de bel en vragen of een verpleeghuisbed beschikbaar is. Je komt dan op de wachtlijst”. Trek eerder aan de bel, is haar advies.

Beschamend

Margreet van der Voort van Mantelzorgelijk spreekt geen woord Spaans. Volgens haar moet Helder terugkomen op haar beslissing om een streep te zetten door de extra 50.000 verpleeghuisplekken. “De grote vergrijzing moet nog beginnen en nu zie je al dat de doorstroming van echte hulpbehoevenden naar verpleeghuizen compleet stokt”. De mantelzorg kan het straks eenvoudig niet meer aan omdat de mantelzorgers ook vergrijzen en er niet meer vrijwilligers in de zorg bijkomen. Het hele zorgsysteem loopt vast. Volgens Sarah Blom, zij is ouderenpsycholoog en geeft in zorginstellingen theateropvoeringen over dementie, hebben mensen met dementie in vergevorderd stadium recht op professionele hulp. Professionals hebben deskundigheid in huis, die deskundigheid ontbreekt bij de goedwillende vrijwilligers. “Vrijwel elke week word ik 10 keer gebeld door mantelzorgers die mij in paniek vragen….wat moet ik doen”. Daarom alleen al moet minister Helder zorg dragen voor verpleeghuisplekken.

Informatie over dementie is te vinden op de site van Alzheimer Nederland.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Het geheugen van nagenoeg allen in de politiek is bijzonder slecht. Mevrouw Helder weet kennelijk niet meer dat zij een contract ondertekende voordat zij minister werd. Vreemd is dat geheugenverlies niet voor mij, want de grote meerderheid van de politici vergeet nagenoeg altijd alles wat zij eerder eigenlijk wilden en denken alleen in uitmergelen van de portemonnee van de burger en aan de centen, die zij er uit wringen, om mee te doen wat zijzelf belangrijk vinden; helaas vinden de meeste burgers dat niet. De zorg bijvoorbeeld heeft geen prioriteit, behalve met mooie(? woorden.
  Tsja, en dan vindt de politiek het vreemd dat die uitgeperste burger geen vertrouwen in hun gestuntel, list en bedrog heeft. Maar weer eens blijkt dat de burger slechts enkele seconden per vier jaar – als er onderweg niets mis gaat – van belang is voor een politicus, namelijk als hij/zij een stem op een politicus mag uitbrengen. Maar ja, de keuze wordt wel steeds moeilijker gemaakt met dit soort wangedrag.

 2. het is ronduit beschamend mevr. Helder te horen praten over de zorg voor ouderen, in haar beroep voordat zij minister werd gebruikten zij andere woorden en had andere plannen en uitgangspunten.
  De afbraak begon al jaren terug bij het sluiten van de verzorgingshuizen, ouderen willen natuurlijk thuis blijven wonen als dat kan, maar zij willen niet vereenzamen en hebben recht op goede zorg en dat kan op hogere leeftijd niet adequaat in iedere thuissituatie, in de straat of wijk.

  oud direkteur verzorgingshuis.

  1. Het is zeker ronduit beschamend. Wat te denken aan de eenzaamheid achter de voordeuren van oude mensen die nauwelijks meer naar buiten kunnen en afhankelijk zijn van een gehaaste zorgmedewer. Overigens wordt hier gesproken over mensen met dementie die nog samen zijn. Hoe onmenselijk zwaar het ook is om vaak de enige mantelzorger te zijn, je doet het toch. Maar mensen die alleen over zijn na het overlijden van de partner, wordt daar wel aan gedacht op het moment dat er problemen ontstaan? Wie zorgt dan?
   Na het sluiten van de verzorgingshuizen onder het mom: iedereen wil graag thuis blijven wonen, is voor die laatste groep geen uitwijk meer. Ook ik blijf liever zo lang mogelijk zelfstandig maar als dat niet meer gaat ligt vereenzaming en verwaarlozing dicht op de loer.
   Beoogt mevr. Helder dat?

 3. Dit soort taferelen krijgt men ! en maar een neoliberaal regeringsbeleid kiezen , al circa 13 jaar ! Nederland heeft nog steeds niets geleerd ! het afschaffen van Bejaardentehuizen /verpleegtehuizen een Ziekenfondsen etc.etc. Nu zitten we met een Marktsysteem waar het alleen maar om GELD gaat !! Dat is het beleid van VVD/CDA /CU , U en ik zijn al jaren te dupe door dit tijdens de verkiezingen op deze partijen te stemmen ! Bedank voor deze Ellende !!!