Registeren Inloggen

Let op met paracetamol als u uw vaccinatie krijgt

Een minder leuke kant van het coronavaccin is dat het bijwerkingen kan geven. Voor sommige klachten als hoofdpijn, spierpijn, koorts of pijn op de prikplek, kan een paracetamol verlichting bieden. Maar is het verstandig om dat preventief in te nemen, of toch beter na het vaccineren? 

Aanmaken antistoffen

Na het zetten van een vaccin gaat ons lichaam aan de slag met het aanmaken van antistoffen. Dat geldt niet anders voor het coronavaccin. Dat een vaccin wat bijwerkingen geeft, is niet ongewoon. Het lichaam gaat namelijk aan de slag en maakt antistoffen tegen het virus aan. Dat dit gepaard gaat met klachten is heel gebruikelijk. Spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, rillingen, gewrichtspijn, koorts en misselijkheid zijn een aantal van de bijwerkingen van het coronavaccin.

Paracetamol voor of na vaccinatie?

Wie last krijgt van bijwerking kan ter verlichting paracetamol innemen. Maar kan het kwaad om dit eventueel preventief in te nemen? We legde de vraag voor aan dokter Ted van Essen. “Kwaad kan het niet, maar ik zou adviseren om het na het vaccineren te doen. En dan ook alleen als het echt nodig is.” Ook 2 artsen van Dokter Media adviseren om de paracetamol na het vaccineren in te nemen.

Onderzoek

Het is nog niet definitief vastgesteld, er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar er zou een kans bestaan dat als u voor het vaccineren paracetamol inneemt, het lichaam minder antistoffen aanmaakt. Maar zoals gezegd, dit is nog niet bewezen. U bent sowieso pas goed beschermd na de 2e prik. Voor wie corona heeft gehad en binnen een half jaar het vaccin krijgt, is dit al na de 1e prik.

Zekere voor het onzekere

“Heeft u klachten, neem dan pas een paracetamol. Dat kan geen kwaad en verlicht de pijn. Dus voor het zekere van het onzekere, beter na de vaccinatie”, aldus dokter Ted. Het RIVM adviseert niet de aangegeven hoeveelheid die staat vermeld in de bijsluiter te overschrijden. Vertrouwt u de klachten niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie