Registeren Inloggen

Met een mondkapje op naar de crematie van mijn man

Ardie Wenneker (75) is erbij als haar 87-jarige man Henk zijn laatste adem uitblaast. Die keuze is niet zonder gevolgen. Henk Wenneker is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarom moet Ardie in quarantaine. Tijdens de crematie zit ze alleen. Met een mondkapje op en handschoenen aan. Op afstand van iedereen.

Herseninfarct

Henk Wenneker zit al een jaar in verpleeghuis Ooiman in Doetinchem. Eerst alleen om te revalideren. Na het krijgen van een paar tia’s en een herseninfarct moet hij blijven. Zijn vrouw Ardie maakt er het beste van. Ze gaan er veel op uit samen. Een hapje eten of een ijsje halen in het dorp. Henk geniet ervan. Hij kijkt er naar uit als Ardie naar hem toe komt.

Verpleeghuizen dicht voor bezoek

Het echtpaar ziet elkaar vier keer per week. Henk zit altijd op Ardie te wachten in de gang. Zo fijn vindt hij het als ze komt. Als gevolg van het coronavirus gaan de verpleeghuizen op slot voor bezoek. Ardie mag niet meer langskomen. Daarom belt ze haar man iedere dag. Henk roept iedere keer door de telefoon: “Ardie, waarom kom je niet meer naar mij toe?” Het is hartverscheurend.

Coronaprotocol

Henk gaat hard achteruit. De dokter van het verpleeghuis belt de familie. Het is tijd om afscheid te nemen. Helaas is dat niet eenvoudig. De arts vermoedt dat Henk Wenneker corona heeft. Het coronaprotocol gaat van start. Niemand van de familie kan Henk gedag zeggen, zijn hand vasthouden, of een kus geven. Zoon Ron, dochter Sandy en de kleinkinderen mogen daarom ook niet naar hem toe.

Mondkapje en handschoenen

Alleen Ardie mag bij haar man zijn. Ze hijst zich in een beschermingspak. Een schort, een mondkapje en handschoenen. Maar, ze mag haar man aanraken. Zijn hand vastpakken. Henk vindt dat zichtbaar fijn. Ardie slaapt na bijna 55 jaar huwelijk voor het laatst naast haar man. In het verpleeghuis. De volgende dag blaast hij in aanwezigheid van Ardie, zijn laatste adem uit.

crematie alleen mondkapje

Alleen in de rouwauto

Ardie weet dat haar keuze zware gevolgen heeft. Nu haar man is overleden moet zij verplicht twee weken in quarantaine. Met Pasen kan ze daarom niet samen zijn met haar familie. Op de dag van de uitvaart moet Ardie in een eigen rouwauto alleen naar het crematorium. Ze mag bij de crematie van haar man aanwezig zijn maar ze moet op afstand zitten van haar familie. Met een mondkapje op en handschoenen aan. Dat valt Ardie zwaar.

Knuffelen en herdenken na corona

Ze mist de knuffel van haar kinderen een kleinkinderen. Haar man is er niet meer, maar dat verdriet heeft ze al voor een groot deel verwerkt toen Henk in het verpleeghuis zat. Niemand mogen vasthouden. Elkaar aanraken. Ardie vindt het verschrikkelijk. Toch staat ze achter haar keuze. Ze is ontzettend blij dat ze de laatste uren van het leven van haar man bij hem mocht zijn. Na de coronacrisis wil ze de hele familie uitnodigen. Voor een echt afscheid van haar man, hun vader en opa. En dan mag er ook geknuffeld worden. Daar kijkt ze enorm naar uit.

Impact alleen rouwen

Alleen rouwen en alleen een uitvaart regelen omdat je in quarantaine zit. Alleen op afstand bijgestaan kunnen worden door familie. Welke impact heeft dit op het rouwproces? Hoogleraar Kwetsbare Ouderen Anja Machielsen vertelt hierover in de uitzending van Meldpunt van 17 april.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Wat een hartverscheurend verhaal….
  Opvallend vind ik de woorden “waarschijnlijk” en “vermoedelijk” dat Henk is overleden aan Corona.
  Dus geen test gedaan dat Henk daadwerkelijk Corona had?
  Mijn ouders leven helaas niet meer, maar niemand had mij tegen kunnen houden om afscheid van ze te nemen als ze op sterven lagen.
  Ardie en haar familie heeft echt het ergste wat je als mens kan overkomen meegemaakt, ik wens ze heel veel sterkte en kracht toe en dat ze elkaar maar snel in de armen kunnen sluiten.

  HARTVERSCHEUREND , NOU IK DENK DAT IK DOOR MUREN HAD GEGAAN , STOMME IDIOTEN DIE DIT UIT BEDACHT HADDEN, ZELF LOOPT PERSONEEL IN ZORGHUIZEN ZONDER IETS , UITGEZONDERD OP CORONA AFD ,OMDAT ER GEEN BESCHERMING IS ,EN JE DIERBAREN ALLEEN LATEN IN DE LAATSTE UREN VAN LEVEN HOE KEN JE DIT ONMENSELIJKE GEDRAG BEDENKEN , IK DENK DIE PERSONEN DIE DAT BEDACHT HEBBEN HEEL SNEL ZICH VAN HUN PLAATS MOETEN VERWIJDEREN, VOOR MIJ ZIJN DAT GEEN MENSEN DIE HIER HOREN TE STAAN,LAAT ZE MAAR EENS VOELEN HOE EEN NABESTAANDE DAT VOELT . IK WEET DAT DIT EEN ERGERE ZIEKTE IS MAAR , ZORG DAT NABESTAANDE GOED ZIJN BESCHERMD EN ONTSMET WORDEN, ONTHOUD GOED HE JE KUNT DIT MAAR 1 MAAL DOEN HE, EN EEN MOOIE HERDENKING OKE, MAAR DAT MAAKT HET EEUWIG AFSCHEID NIET GOED, JE HEB MET NU TE MAKEN, NIET OVER 4/5 OF MEER WEKEN,WENS ALLEN NABESTAANDE VAN FAMILIE ,VRIENDEN , HEEL VEEL STERKTE TOE..