Registeren Inloggen

Minister Kuipers wil wet om online medicijnen te kunnen voorschrijven

Nu mag het nog niet: artsen mogen online geen medicijnen voorschrijven. Als het aan minister Kuipers van Volksgezondheid ligt, komt er snel een wet die dit wel gaat regelen. De werkelijkheid heeft het verbod namelijk ingehaald. In de tussentijd moet online voorschrijven gedoogd worden.

Niet meer per se eerst fysiek contact bij voorschrijven

Het verbod dat nu nog geldt draait om persoonlijk contact tussen arts en patiënt. De minister vindt dat maar omslachtig. Het moet mogelijk worden dat zorgverleners medicijnen voorschrijven tijdens of na contact met de patiënt via internet. In de overbruggingsperiode, tot de nieuwe wet gaat gelden, moet er een beleidsregel komen die het mogelijk maakt medicijnen voor te schrijven tijdens of na online contact. Dat kan als er geen fysiek onderzoek nodig is en de arts over de actuele medicatiegegevens van de patiënt beschikt. Zo kunnen ze bijwerkingen van medicijnen voorkomen.

“Niet meer van deze tijd”

Zorgminister Ernst Kuipers zegt op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Het is niet meer van deze tijd dat een patiënt per se fysiek contact moet hebben gehad met zijn voorschrijver. Tijdens de coronapandemie hebben we in de praktijk kunnen zien dat het heel goed mogelijk is om via internetcontact medicijnen voor te schrijven, onder strikte voorwaarden. Deze mogelijkheid wil ik nu een wettelijke basis geven. Dat is goed nieuws voor patiënten, en draagt ook bij aan de toegankelijkheid van de zorg.”

Tot de nieuwe wet gedoogmaatregel

De gedoogmaatregel die gold tijden de COVID-19-pandemie om geneesmiddelen voor te schrijven via videoconsult, een audioverbinding of contact via chat of e-mail wil de minister nu dus verder doortrekken. Toen konden artsen persoonlijke contacten voorkomen en konden ze aan patiënten toch geneesmiddelen voorschrijven. Deze gedoogmaatregel voorzag in een grote behoefte en zou nu ook goed moeten kunnen werken. Dat staat in genoemde beleidsmaatregel die op de nieuwe wet vooruitloopt.

Voorschrijven via internet zou ook perfect aansluiten bij het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarin ook digitale zorgtoepassingen zijn opgenomen. Omgekeerd nemen patiënten online ook steeds meer de regie in handen bij het maken van afspraken.

(Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ANP, De Volkskrant. Foto: ANP)

Geef een reactie