Registeren Inloggen

Moet ik wel of niet de griepprik halen?

Wat begint als een onschuldig griepje kost Tobias Schmitz (55) bijna het leven. Hij raakt in coma, maar redt het ternauwernood. Moeten we niet allemaal aan de griepprik? Of is dat overdreven?

In coma door de griep

Herfst 2017. Tobias Schmitz, een fitte vijftiger, loopt griep op. Eerst lijkt het onschuldig, maar de dagen erna gaat hij hard achteruit. De koorts loopt op tot 42 graden. Als zijn longen slechter gaan werken, spoedt een ambulance hem naar het ziekenhuis. Hij belandt op de intensive care en zakt weg in een coma. Tobias hangt aan allerlei ondersteunende apparaten. Alleen zijn hart werkt nog zelfstandig. Pas na twee maanden wordt hij wakker en gaat zijn toestand geleidelijk verder vooruit. Tobias is door het oog van de naald gekropen. Vorig jaar overleefden circa 3000 Nederlanders de griep niet.

Allemaal een prik

Dat roept de vraag op of  niet alle Nederlanders de griepprik moeten krijgen. Maar zijn die griepprikken wel veilig? Wie geen griepvirus bij zich draagt kan anderen ook niet aansteken. Zou er daarom een verplichte griepprik moeten komen voor het zorgpersoneel? Griepexpert en huisarts Ted van Essen geeft antwoord op deze vragen in deze video.

Fake news over griep

  • Zes miljoen mensen krijgen deze maand een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen. Over dit vaccin gaan veel verhalen de ronde, waardoor de helft van de mensen deze prik niet haalt. Wij vragen aan griepexpert dokter Ted wat wat fake news is en wat juist wel klopt. De feiten en fabels over griep leest u in dit artikel.
  • Wanneer heeft iemand griep en wanneer is het simpelweg een zware verkoudheid? Dokter Ted legt het uit in deze video.
  • Haalt u altijd de griepprik of vindt u dat onzin? Laat uw mening achter op het forum.

Geef een reactie