RegisterenInloggen

Nieuwe tv-campagne moet ouderenmishandeling tegengaan

1 op de 20 thuiswonende 65-plussers wordt weleens mishandeld, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie. Een nieuwe tv-campagne moet zorgen dat Nederlanders die ouderenmishandeling vermoeden, deze vermoedens delen en niet naast zich neerleggen.

De vele gezichten van ouderenmishandeling

De tv-campagne is een initiatief van ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekkers (Rechtsbescherming). In een televisiespot is te zien hoe een dochter de pinpas van haar moeder steelt om er vervolgens mee te gaan winkelen. Deze financiële uitbuiting is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling, maar ook lichamelijke of psychische mishandeling komen vaak voor.

Financiële mishandeling het vaakst

In februari van 2018 wordt er grootschalig onderzoek gedaan naar hoe vaak bepaalde vormen van ouderenmishandeling de kop opsteken. Daaruit is op te maken dat ruim 1 procent van de 10.000 ondervraagden weleens fysiek mishandeld wordt. Met name 80-plussers overkomt dit relatief vaak. 1,6 procent van de respondenten zegt psychisch mishandeld te worden. Hierbij moet u denken treiteren of uitschelden. Zoals al gezegd komt financiële mishandeling het vaakst voor; dit overkomt zo’n 3 procent van de ouderen. Onder 80-plussers ligt dit percentage zelfs op 4,4 procent.

Vermoedt u ouderenmishandeling?

Het spotje op tv staat niet op zichzelf. De overheid verwijst in berichtgeving over de campagne door naar de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl, waar mensen die ouderenmishandeling vermoeden terecht kunnen voor advies. Ook kan iedereen die ouderenmishandeling denkt te hebben waargenomen kosteloos bellen naar Veilig Thuis via nummer 0800-2000. Deze organisatie is 24 uur per dag bereikbaar voor informatie. Veel mensen die een dergelijke vorm van mishandeling vermoeden vinden het fijn om eerst advies in te winnen, omdat de pleger zelf aanspreken als een grote stap wordt ervaren.

Internationale dag tegen Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is niet alleen in Nederland een probleem. Ook in andere landen komt het vaak voor, waardoor in 2006 De internationale dag tegen de Ouderenmishandeling in het leven wordt geroepen. Op 15 juni 2019 vindt de 13e editie plaats en worden er door heel het land activiteiten georganiseerd die ouderenmishandeling bespreekbaar moeten maken.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hierbij wil ik melden dat ik al enige jaren geestelijk wordt mishandeld door een van mijn kinderen en ik wil graag mijn verhaal hier over vertellen.

    1. Dag sanne750, wij hebben u een e-mail gestuurd.