Registeren Inloggen

Personeelstekort GGZ-instellingen brengt levens in gevaar

Calamiteiten in GGZ instellingen lopen soms dodelijk af. Personeelstekort is daarvan een belangrijke oorzaak.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed een onderzoek naar calamiteiten in de zorg op verzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer. Uit een analyse blijkt dat in bijna de helft van de onderzochte calamiteitsrapportages van de afgelopen anderhalf jaar personeelstekort een rol speelde. In 20 procent van de gevallen was een tekort de ‘grondoorzaak’, bij een kwart speelde het een ‘nadrukkelijke rol’.

Een calamiteit heeft betrekking op de kwaliteit van zorg en kan tot de schadelijke gevolgen of de dood van een cliënt leiden. Suïcide of een poging daartoe, brand, medicatiefouten of een geweldsincident zijn voorbeelden daarvan.

Onervaren

Volgens hoofdinspecteur Korrie Louwes ligt het nooit alleen aan het feit dat er te weinig mensen zijn. Personeel is niet goed ingewerkt of onervaren, waardoor soms signalen van agressie of nadere suïcide gemist worden.

De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis noemt de situatie zorgelijk en gaat met de bestuurders van GGZ-instellingen in gesprek.

Geef een reactie